Копа Америка: Футболната битка за двете Америки

Копа Америка: Футболната битка за двете Америки В дните на Европейското първенство футболът тържествува не само на Стария континент, а поне на още два – в Южна и Северна Америка, заради предстоящия в САЩ турнир Копа Америка (20 юни - 14 юли). 
Знаково е, че двете най-големи и най-престижни континентални първенства на национални отбори завършват в един ден, макар че това се е случвало и преди. За отбелязване е също така, че това наистина ще е Купата на Америка - на двата континента с това име, като се има предвид, че ще участват 16 отбора от две конфедерации. Това са КОНМЕБОЛ – футболната асоциация на Южна Америка, и КОНКАКАФ, шапката на футбола в Северна и Централна Америка и Карибите.
Новото сега не е, че турнирът ще се проведе в САЩ - това става за втори път (след 2016 г.), а че за първи път участват цели шест отбора от КОНКАКАФ, който е съорганизатор. Toва са шестте най-добри отбора от последното издание на тамошната Лига на нациите. На практика Копа Америка се явява генерална репетиция за Мондиал 2026, домакини на който ще бъдат САЩ, Мексико и Канада. 
Ще има още една репетиция, защото ФИФА стяга Световна клубна купа за догодина (15 юни - 13 юли), отново в САЩ. Този турнир обаче ще е за клубни отбори, а някои от потенциалните участници в него още отсега се мръщят на идеята (Реал Мадрид директно заявиха, че няма да участват), предвид убийствения график на футболистите им, та не е много ясно на какво ще прилича този турнир.

Регламентът и стадионите
Шестнайсетте отбора са разделени в четири групи:
Група А: Аржентина, Перу, Чили, Канада
Група В: Мексико, Еквадор, Венецуела, Ямайка
Група С: САЩ, Уругвай, Панама, Боливия
Група D: Бразилия, Колумбия, Парагвай, Коста Рика
Първите два тима от всяка група продължават напред на четвъртфинали, които са първата елиминационна фаза. Нататък е ясно: полуфинали, финал и мач за 3 - 4 място.
Американците показват мускули – ако 24 отбора на Евро 2024 играят на общо десет стадиона в Германия, то 16-те тима на Копа Америка ще спорят на 14. Тук личат най-големите и модерни спортни арени в Съединените щати, включително такива, на които в последните години приемаха финала по американски футбол Супербоул.
Открояват се стадионите в Ню Йорк (по-точно в Ню Джързи), Атланта, Арлингтън (щата Тексас), два в Калифорния, два в Канзас, „Хард Рок“ в Маями и футуристичния „Алиджънт“ в Лас Вегас, на който вихри последният Супербоул в началото на тази година.
Аржентина и Канада ще открият турнира на 20 юни на ст. „Мерцедес-Бенц“ (онзи с причудливо отварящият се покрив) в Атланта, а финалът е на 14 юли на „Хард Рок“ в Маями.

Претендентите
Аржентина ще защитават трофея, сладко спечелен преди три лета с 1:0 срещу тима на домакините от Бразилия на финала. Сайтът на водещия български букмейкър дава предимство на „албиселесте“ да ликуват отново с близо 37 процента шанс. На второ място в листата са Бразилия с 31%, следват Уругвай – 17%, Мексико, Колумбия и САЩ с около 7-8 на сто и т.н.
Какво би станало, ако стените помогнат на янките и те триумфират за първи път в турнира, в който участват със специален статут, как ще се почувстват на юг? Преди дни домакините и Бразилия направиха 1:1. Съставът на САЩ се предвожда от опитни ветерани като Кристиан Пулишич и Уестън Маккени, като включва почти всички най-добри играчи, с които селекцията разполага.
А като стана дума за Аржентина, в редиците на световните шампиони се открояват Лео Меси, Емилиано Мартинес, Алексис Маккалистър, Енцо Фернандес, Анхел ди Мария, Лаутаро Мартинес и младоци като Алехандро Гарначо. Заради всичко това отборът Лионел Скалони е фаворит, но историята ни е научила, че големият потенциал на „гаучосите“ невинаги е бил осребряван.
Много вероятно е това да е последната Копа Америка за Меси, оценен с най-високи шансове от букмейкъра за голмайстор на турнира с 26%. Той е № 1 и за Най-добър играч – със същия процент, следват Винисиус Джуниор (Бразилия) – 22%, Родриго (Бразилия) – 11%, Хулиан Алварес (Аржентина) 9%, и т.н.
В бразилския състав има големи липси – Неймар още се възстановява от операция, а селекционерът Доривал Жуниор предпочете да даде възможност на Каземиро, Ричарлисон и Габриел Жезус да се насладят на плажовете и коктейлите.
С този отбор, звезди на който са Винисиус, Родриго, Габриел Мартинели и 17-годишната сензация Ендрик, явно се цели обиграване за Световното, защото преобладават млади асове, особено в средата на терена и нападението. Точно заради това Бразилия все пак са способни на футболна самба, особено ако не бъдат взети насериозно от най-големите им съперници.

Ще бъде горещо
Копа Америка винаги е арена на големи страсти, така че в добавка към лятото и Евро 2024, запалянковците получават още едно голямо първенство. Може би най-голямата интрига е, че Аржентина и Уругвай имат по 15 титли и Лео Меси, който вече от близо година „бродира“ с топката по американските терени, ще направи опит да каже „адиос“ на континенталния си шампионат, като изведе „албиселесте“ еднолично на върха в историческата класация. 
Всички останали ще опитат да му развалят удоволствието.
19.06.2024, 13:57 часа
1176 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha