Община Монтана въвежда модерно и екологично нощно осветление

Община Монтана въвежда модерно и екологично нощно осветление Използваното електричество за улично осветление в Монтана ще намалее с 30% след приключването на проект за въвеждане на енергийно ефективни системи в управлението му. Това съобщи на пресконференция ръководителят на проекта инж. Калин Каменов. До февруари следващата година ще бъдат монтирани 1869 нови осветителя на мястото на съществуващите 1730 стари натриеви лампи с високо налягане. Ще бъде въведена интелигентна система за контрол, наблюдение и управление на уличното и парково осветление, с която ще се прецизира и времевия график за включване и изключване. Освен икономия на средства и намаляване на вредните емисии във въздуха, осветеността на града през нощта ще е значително по-добра. Реконструкцията и модернизацията обхваща централната част на града, жилищните комплекси „Плиска“ и „Младост“, както и Живовския квартал.
Проектът „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“ се финансира по приоритетна ос „Нисковъглеродна икономика“ на Национален план за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на инвестицията е 926 500 лева, от които Безвъзмездна финансова помощ 901 100 лева, а останалата част е съфинансиране от община Монтана.
„Кандидатствахме и сме одобрени за втори етап модернизация на уличното осветление“, съобщи на пресконференцията зам.-кметът Тихомир Антонов. След изпълнението уличното осветление в Монтана ще бъде обновено с енергийно ефективни осветителни тела на 100%.
25.09.2024, 16:30 часа
225 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha