Монтана отбеляза Независимостта с духова музика, песни и танци /снимки/

Монтана отбеляза Независимостта с духова музика, песни и танци /снимки/ С военен марш „Родина“, композиран от Николай Братанов в изпълнение на духов оркестър „Дико Илиев“ започна тържествения концерт на община Монтана за отбелязване на Независимостта на България, съобщиха от местната администрация.
Преди това кметът на Монтана Златко Живков говори пред присъстващите граждани.
„Свободата и независимостта са неотделна част от демокрацията и развитието на страната ни, заяви той. Днешният ден не е поредния празник и поредния неработен ден, а изключително събитие в нашата история. Отбелязваме провъзгласяването на Независимостта на България преди 116 години. Тогава в началото на ХХ век България е най-бързо развиващата се, най-богатата и най-силната държава в Югоизточна Европа. Има обаче едно наследство, което ни тежи и това е, че  все още сме васално княжество и не сме равнопоставени на останалите европейски държави. Това е поводът да надигнем глава и да провъзгласим във Велико Търново своята независимост – вторият успешен акт след Съединението, извършен от нас самите. Той променя международния ни авторитет и дава възможност за още по-добро развитие на страната ни“, отбеляза в словото си кметът на Монтана.
На празника духовият оркестър под диригентството на Пламен Крумов изпълни произведения, композирани от Дико Илиев, Николай Братанов, Атанас Бояджиев, Джон Филип Соса, Ренато Солия. През публиката дефилира  мажоретен състав към Общински младежки дом с ръководител Луиза Стефанова. В концертната  програмата бяха включени северняшки, тракийски, шопски и пирински танци и песни в изпълнение на танцов ансамбъл „Ситница“ с хореограф Христо Иванов и народен хор „Пъстренец“ с диригент Петя Илиева.
22.09.2024, 12:52 часа
180 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha