Областният управител на Враца настоява за преместване на картотеката за медицински експертизи до МБАЛ "Христо Ботев"

Областният управител на Враца настоява за преместване на картотеката за медицински експертизи до МБАЛ "Христо Ботев" Регионалната картотека за медицински експертизи трябва да се помещава в сграда, в непосредствена близост до МБАЛ “Христо Ботев”. За това настоява областният управител на Враца Николай Николов.  
По този повод е проведена среща с кмета на общината Калин Каменов, директора на областната болница д-р Кети Ценова, народния представител Красен Кръстев и временно изпълняващия длъжността директор на РЗИ - Враца д-р Чавдар Манов. 
Съгласно действащите разпоредби, в Регионалната картотека за медицински експертизи /РКМЕ/, се подават заявленията и цялата необходима медицинска документация, доказваща здравословното състояние на пациентите, след което се изпраща по електронен път на ТЕЛК чрез Електронната система за контрол на медицинската експертиза на случаен принцип.
Поради ремонтни дейности, повече от 4 месеца, хората със здравословни проблеми са принудени да подават документите си в сградата на РЗИ - Враца. 
Това отнема допълнително време и ресурс на всички граждани, които искат да подадат документи, свързани с експертиза на временна или трайна неработоспособност. 
Още в самото начало възникнаха притесненията, че липсата на паркинг и лесен достъп до сградата ще затрудни дейността. 
"Хората в тежко здравословно състояние се нуждаят от грижа. Ролята на институциите тук е съществена, тъй като се дава възможност да се оптимизира процесът. Затова считам, че така направеното от мен предложение е необходимост, а сградата, която е в района на МБАЛ “Христо Ботев” предоставя достъп до широк обхват от медицински дейности", каза Николай Николов.
Предложението е подкрепено от директора на МБАЛ “Христо Ботев” д-р Кети Ценова, а помещенията, които ще бъдат предоставени за РКМЕ, имат обособен паркинг и отделен вход.
"Здравните услуги трябва да са достъпни и в помощ на хората, а не да ги затрудняват! Една от най-важните стъпки за преодоляването на основните предизвикателства е в интегрирания принцип по предоставяне на медицински и здравни грижи", категоричен е губернаторът на Враца.
22.08.2024, 15:36 часа
4341 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha