Уимбълдън – много повече от тенис

Уимбълдън – много повече от тенис Създаден през далечната 1877 г., вече почти век и половина Уимбълдън е един от най-престижните тенис турнири на планетата. Срещите в надпреварата се провеждат в “Ол Инглънд Клъб” в Лондон, а през тази година наградният фонд на зрелището достига впечатляващите за тенис 50 милиона английски лири.
И през тази година в Лондон има българско участие. Надеждите ни са свързани най-вече с най-добрия ни състезател по тенис Григор Димитров, който вече преодоля първи кръг на надпреварата. Във втори кръг хасковлията ще се изправи срещу 19-годишния китайски талант Джери Шанг. Той е смятан за един от най-добрите млади тенисисти на Азия, но според сайта, който спонсорира родния гранд ЦСКА, Димитров е твърд фаворит за успеха в двубоя.
И докато се наслаждаваме на великолепните тенис мачове на Уимбълдън, нека си припомним някои от най-интересните факти, свързани със “свещената трева” в английската столица.

Мария Шарапова - най-шумният тенисист в историята на Уимбълдън
Шампионката от 2004 г. Мария Шарапова бе брилянтна тенисистка, но също така и доста шумна. Тя бе известна със силните си викове по време на игра, заради което се е случвало нейни опоненти да се оплакват на рефера.
Най-силният си вик Шарапова “изстрелва” през 2009 г., когато са засечени впечатляващите 105 децибела, идващи от нея. За да добиете представа, това може да се сравни с ускоряващ мотоциклет.

Най-дългият мач - повече от 11 часа
Да прекараш над 11 часа на корта, но срещу само един съперник - на това се казва постижение. Това обаче успяват да сторят през 2010 година американецът Джон Изнър и французинът Никола Маю, които играят в разстояние на 11 часа и 5 минути, при това - в рамките на цели три дни. 
Тогава Изнър все пак успява да спечели, но забележете с какъв резултат - 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68. 
Е, това със сигурност е един от най-странните резултати за тенис, които някога ще видите.

Почти 55 000 тенис топки се използват по време на надпреварата
Сигурно сте се замисляли колко ли топки се използват от тенисистите по време на Уимбълдън. Е, отговорът предлага внушителна бройка - почти 55 000. За да бъдат топките в оптимално състояние, те се сменят на всеки между седем и девет гейма. И също така се държат на студено.
Интересен факт е, че в миналото топките на Уимбълдън са били в бял цвят, но впоследствие са направени жълти, за да се забелязват по-лесно на телевизионен екран.

Има ястреб, който държи гълъбите далеч от корта
Не сте виждали гълъби по време на мачовете на Уимбълдън? Най-вероятно няма и да видите, защото ястребът Руфъс се грижи за това те да не притесняват играчите и публиката.
Обучената хищна птица лети над кортовете на Уимбълдън, като задачата му е да “пази” въздушното пространство над “Ол Инглънд Клъб”. Освен това, Руфъс е и инфлуенсър - има над 10 000 последователи в социалните мрежи.

Знаете ли от какво се прави кордажът на тенис ракетите?
Може би ще прозвучи малко отвратително, но кордажът на ракетите, с които играят тенисистите, се прави от… животински вътрешности. И по-конкретно - вътрешности на котки, овце, кози, прасета и крави. 

За първи път без сестрите Уилямс
Интересен факт е, че тазгодишното издание на Уимбълдън е първото от 1996 г. насам, участие в което няма да вземат двете сестри Уилямс - Винъс и Серина. Те отбелязаха цяла една епоха в Лондон, печелейки общо 12 титли в надпреварата. Серина вече сложи край на своята кариера, докато Винъс играе все по-рядко на вече 44-годишна възраст.

Американец е изпълнител на най-бързия сервис в историята на Уимбълдън
Силният сервис е в основата на победите в тениса, а през 2010 година американецът Тайлър Дент прие напълно сериозно тази максима. Тогава Дент изпълнява един от своите сервиси със “светлинна” скорост от 148 мили в час, което и до днес остава рекорд в Лондон.

Също като футбола, тенисът е британско изобретение
Всички знаем, че футболът е измислен в Англия. Знаете ли обаче, че същото важи и за тениса? Идеята за тази игра идва на един предприемчив джентълмен на име Уолтър Клоптън Уингфийлд, който първоначално го кръщава с леко странното име “sphairistikè” - древногръцката дума за “изкуството да играеш с топка”.

Победителите в Уимбълдън не запазват трофея за себе си
Жалко за тях, но шампионите на Уимбълдън нямат правото да запазят спечеления трофей за себе си. Купите остават в музея на “Ол Инглънд Клъб”, докато победителите получават тяхна реплика, която да отнесат у дома.

Всички трябва да са в бяло
Вероятно знаете, но дрескодът на Уимбълдън е изключително стриктен - всички трябва да са облечени в бяло. През 2013 г., например, легендарният Роджър Федерер е принуден да направи промяна в облеклото си, тъй като се появява на корта с връзки за маратонки в оранжев цвят. Е, дори и да си Федерер, това просто няма как да се случи.

Ягоди със сметана - традиция на Уимбълдън
Ако някога имате щастието да присъствате на среща по тенис, Уимбълдън е отличен избор за това. Освен всичко останало, ще можете да се насладите и на една от местните традиции - да се консумират ягоди със сметана. Изчислено е, че всяка година около 28 тона ягоди биват консумирани от зрителите, докато сметаната е около 7000 литра.
03.07.2024, 13:45 часа
707 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha