Игри на пачки! Ремонтът на паметника на Христо Ботев във Враца съмнително поскъпна, никой не знае къде са дарените пари

Игри на пачки! Ремонтът на паметника на Христо Ботев във Враца съмнително поскъпна, никой не знае къде са дарените пари Историята с ремонта на паметника на Христо Ботев във Враца започва през 2017 година.
Тогава на пресконференция кметът на града Калин Каменов обявява, че монументът се нуждае от спешен ремонт и затова трябва незабавно да бъдат предприети мерки в тази посока.
„Във връзка с предстоящо ремонтиране на емблематичния паметник „Христо Ботев“ във Враца през изминалата седмица бе извършено архитектурно заснемане на целия монумент. Направен е оглед на архитектурно-строителната част и е изготвена количествено-стойностна сметка. Екип от скулптури - реставратори, извършиха четири обследвания на състоянието на монумента. Две от изследванията са направени вътре в тялото на паметника. Констатирано е лошо състояние на носещата конструкция от черни метали, включващо тежка корозия и оттам влошаване на носимоспособността на профилите. Установено е още напукване на статуята, която е от месинг, на около 70 места. С цел запазване на паметника се налага да се предприемат спешни мерки за укрепване на носещата конструкция с профили от неръждаема стомана, както и заваряване с бронз на всички пукнатини. По предварителни данни, реставрационните работи по статуята, включително укрепването, ще възлезе на около 80 000 лв., без ДДС. На следващото заседание на Общинския съвет ще се внесе докладна за корекция в бюджета, за осигуряване на средства за започване ремонт на паметника на Христо Ботев“, съобщава Каменов.
На следващата сесия на общинския съвет такава докладна не е внесена. Не е внесена и на по-следващата сесия.
През 2018 г. Калин Каменов преговаря с тогавашния финансов министър Владислав Горанов, за да бъдат отпуснати средства за ремонт на паметника, като сумата вече е набъбнала от 80 000 лв. до 150 000-200 000 лв. В последствие става ясно, че пари отново няма, а общо ремонтът на монумента ще струва около 250 000 лв. 
През юли 2018 г. тогавашният главен архитект Чавдар Спасов съобщава, че средствата за реставрацията /за около 70 корекции/, възлизат на стойност 96 000 лв. без ДДС и ще бъдат осигурени с корекция на общинския бюджет, които ще бъдат представени на идната сесия на ОбС. Тогава Спасов уверява журналистите, че ремонтът на паметника ще върви паралелно с този на центъра. На проведената сесия на 25.07.2018 г. обаче подобна докладна отново липсва.
През 2020 година заради COVID пандемията не се провеждат Ботеви тържества, като тогава се обявява, че спестените средства /няма публична информация колко са/ ще отидат за ремонт на паметника на Войводата.
На 22 февруари 2022 г., на сесия на общинския съвет се обявява, че количествено-стойностната сметка за ремонта на паметника на Христо Ботев вече е над 200 000 лв. Необходимата сума ще бъде заложена в проекта за бюджета на тази година.
"Надявам се през следващия месец да успеем да гласуваме нашия бюджет и тази година да успеем да направим така нужния ремонт на паметника на Христо Ботев", каза кметът Калин Каменов по време на сесията. И повече не се случва нищо.
През 2023 г. следва организирането на благотворителна кампания, по време на която възпитанички на Спортен клуб по художествена гимнастика „Ритмика 89“ от Враца събират 8015 лв. от благотворителен базар.
По това време от общинската администрация се твърди, че са осигурени близо 260 000 лв. /които не са усвоени за паметника – няма такова решение на ОбС. Хипотетично тези пари може да са усвоени за друго, което не налага решение на общинските съветници/, а над 7 000 лв. са събрани от благотворителни инициативи на местната администрация, включително и по време на традиционния коктейл на 1 юни.
„Има реална вероятност една по-силна буря да събори паметника на поета-революционер. Призовавам общинските съветници да се включат активно в благотворителната кампания“, заявява в приветствието си към гостите Калин Каменов. И пак нищо не се случа.
И така стигаме до 2024 г. - 7 години след началото на сагата.
„Министерски съвет отпусна необходимите 780 000 лева за основния ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца и прилежащия архитектурен ансамбъл около бронзовата фигура. Средствата са осигурени след искане на кмета Калин Каменов до министър-председателя Димитър Главчев. До момента е извършено техническо обследване на паметника, като експертите са категорични, че съоръжението е в пред-аварийно състояние – силно корозирала конструкция и компрометирани елементи. След архитектурното заснемане, местната администрация осигури средства за изготвянето на инвестиционен проект за основния ремонт на паметника и съпътстващия го архитектурен ансамбъл. Следващата стъпка, преди стартирането на реставрационните работи, е проектът да бъде съгласуван от Министерство на културата и компетентните институции, както и да бъде избран изпълнител на ремонтните работи. С осигурените средства ще се реставрира близо 9-метровата фигура на Христо Ботев /ще бъде отстранена корозиралата конструкция, старияТ заваръчен материал и ще се изработят нови/, прилежащият постамент, стената с каменни пана и барелеф, подмяна на каменните облицовки и монтаж на нови гранитни плочи, както и постамента с вечния огън“, обявява с нескрит възторг кметът на Враца Калин Каменов на 2-ри юни.
Този път изглежда, че наистина ще бъде направен ремонт на паметника на Христо Ботев. И то на заради внезапно избуял патриотизъм в Калин Каменов, ами заради отделените значителни средства за усвояване. В града отдавна е известно, че замирише ли някъде на пачки, значи наблизо е и кметът.
Обществото обаче има право да получи отговор на няколко съществени въпроса, свързани с цялата епопея на „спешен ремонт“ на монумента.
Така например, за всеки данъкоплатец с широко отворени очи, ще е любопитно как цената на дейностите около него набъбна от приемливите и обявени от общината 80 000 лева, без ДДС, на космическите 780 000 лева?!
Защо екипът на кмета Калин Каменов загуби повече от 7 години в лутането из лабиринтите на този ремонт и не го извърши още през 2017, когато той и главният архитект уверяваха гражданите, че всеки момент паметникът ще падне?!
Защо липсва публична информация колко пари бяха спестени от непроведените през 2020 година Ботеви дни и които уж щяха да бъдат дарени за каузата?!
Защо липсва публична информация къде са събраните над 8 000 лева от децата от „Ритмика“ и които тържествено бяха дарени на кмета с патриотичната цел да помогнат за ремонта?!
Защо изобщо липсва публична информация къде са дарените средства за тази кауза, колко са те и къде се съхраняват?!
Защо?, Защо?, Защо?
Питат гражданите, но нищо не пречи да питат и прокурорите.
Развитието през годините на тази „легендарна“ кампания за „спасяването“ на паметника на Христо Ботев поражда още много въпроси.
Притеснителното е, че Калин Каменов май вече е определил кой ще усвои тази тлъста сума, с която трябва да бъде извършена услуга, струваща 10 пъти по-малко. Поводът за този извод е обаждането в редакцията на BulNews на местен предприемач, чиито бизнес е свързан с обработката на камък. На този етап той поиска да запазим името му в тайна и ние ще се съобразим с тази негова молба. Та, този човек, след като научил за отпуснатите средства, веднага се обадил на кмета и го уверил, че може да извърши всички дейности, без да калкулира печалба за своята фирма. Бизнесменът е истински патриот и иска да направи ремонта толкова качествено, че да остане като реклама за дружеството му. Предложението му звучи чудесно! Врачанска фирма ще обнови паметника на Войводата и цели 780 000 лева ще се влеят в различни сектори на местния бизнес!
И тук последвал шамар!
Кметът на града Калин Каменов му заявил, че вече е определил кой ще вземе парите и предложението му се отхвърля.
Врачани, можете ли да мислите?! Проумявате ли, че май вече живеем във вилает, където трети мандат пашата определя правилата? Така ли си представяхте демокрацията? Чували ли сте думата достойнство?
„Крайно време е ние, политиците, да покажем, че сме достатъчно мъдри и можем да се вслушваме в градивната критика на обществото. Само, когато го направим, ще сме достойни наследници на нашите предци“, заяви Калин Каменов на 2 юни на връх Околчица.
Колко хубаво звучи!
Оставаше и да е истина…
01.07.2024, 08:50 часа
6692 11
Коментари

VI

02.07.2024, 17:39 часа
Баце кЛани ще вземе добра тлъста пачка.

02.07.2024, 13:10 часа
Как се коментира приравняването на думата "чисто" в идеите на Христо Ботев с призива/предизвикателство на местния велможа от подножието на паметника на великия революционер към поголовието "да опази площада чист от кенчета и хартии,като идеите Ботев?

02.07.2024, 13:04 часа
Вече започва раята да усеща нещата как са.Всичко това е факт отдавна в тази община и в цяла България,но е по-лесно за българина да се направи на "луд" или че не е разбрал, отколкото да положи каквото и да е усилие (вкл. да проумее).Голямо падение!

111

01.07.2024, 20:28 часа
не разбрахте ли че тоя пикоч е крадец

Измъчен гербер

01.07.2024, 19:50 часа
Трудно ми е да го кажа, но за съжаление избрахме един неадекватен човек за кмет. Лъжец, крадец и вече съм сигурен- нещо не му е наред. Вчера го гледам на Балкана, забол един пистолет в пояса и се кефи като бедно детенце? Язък за Враца!!!

що така бе кмете

01.07.2024, 16:02 часа
Нещата бавно, лека полека, си идват на мястото.

кашмер

01.07.2024, 15:25 часа
Сигурно е некоя фирма на толупа.Както е при строежа на пътя Мездра -Ботевград.

Срам

01.07.2024, 14:59 часа
Апартаменти, имотни игри, въртележки свирещи кючеци пред паметника на Ботев, срам, резил и айдуклък!

врачанин

01.07.2024, 14:38 часа
кмете на жена ти в устата ......

Галин Каменов

01.07.2024, 11:47 часа
Не ми завиждайте за джобните. #ДаГоДухатБедните!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha