С водосвет за здраве бе отбелязан Денят на независимостта във Враца /снимки/

С водосвет за здраве бе отбелязан Денят на независимостта във Враца /снимки/ Враца отбеляза 116-тата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.
Тържеството пред паметника на Христо Ботев в областния град започна с церемония по издигане на Националния флаг, изпълнен от Военно формирование 54 990 - Враца.
Прозвуча исторически преглед на паметните събития, а стихове, песен и танц, посветени на България, изпълниха учениците от Средно училище „Козма Тричков“ и децата на ДГ „Европейчета“. Молебен за здраве и благоденствие отслужи Врачанска Митрополия.
Официалните лица, които присъстваха на събитието бяха областният управител на област Враца Николай Николов, народните представители Красен Кръстев, Мартин Харизанов и Иво Цанев, кметът на Община Враца Калин Каменов, председателят на Общински съвет – Враца д-р Владимир Христов, общински съветници, председателят на Общински съвет – Козлодуй Светлана Плешоева, заместник областният управител Йордан Димитров, заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, представители на институции, директори на учебни и детски заведения, общественици и гости.
В празничното си слово, областният управител Николай Николов определи обявяването на Българската Независимост като исторически акт, който събира в едно победата на българския народ за свобода, църковна независимост, национално освобождение и обединение.
„Застанали днес, на този площад, пред паметника на революционера Христо Ботев, доказваме като народ, че подвигът и саможертвата на героите не са били напразни. Прекланяме се и пред големите български държавници, пред възрожденците и поколенията родолюбци, които доведоха млада България до нейното Съединение, а по-късно и до нейната пълна Независимост”.
Акцент в програмата е пристигането на ретро влак с парен локомотив и царски вагони.
От 14.30 до 16.30 часа атрактивната композиция ще бъде на ЖП гарата в града, като след възстановката на НС “Единение”, всички присъстващи ще имат възможността да разгледат царския вагон, който в миналото е бил предназначен за пътувания на Цар Борис III и неговото семейство.
22.09.2024, 14:24 часа
818 1
Коментари

OmeX

22.09.2024, 18:24 часа
1
1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha