Провъзгласяването на българската независимост оживя в Мездра /снимки/

Провъзгласяването на българската независимост оживя в Мездра /снимки/ В ранния следобед на 22 септември на жп гара Мездра пристигна специална влакова композиция, теглена от парен локомотив. Атракционното пътуване по маршрут гара София Север - Враца - София Север е организирано от БДЖ, Сдружение „Обединени Балкани“ и Национален съюз „Единение“ по повод 116-ата годишнина от обявяването на българската независимост, съобщиха от местната администрация.
По време на престоя на ретро влака на гара Мездра желаещите имаха възможност да разгледат т. нар. царски вагон от „Корона експрес“, който в миналото е бил предназначен за официалните пътувания на Цар Борис III и на неговото семейство.
За втора поредна година членове на Национален съюз „Единение“ с председател доц. д-р инж. Георги Маринов пресъздадоха „живи картини“ от провъзгласяването на българската независимост на 22 септември 1908 г. в старопрестолния Търновград.
Слова за величавото историческо събитие произнесоха кметът на общината Иван Аспарухов и д-р Андрей Маринков, председател на Сдружение „Обединени Балкани“. В знак на уважение доц. д-р инж. Георги Маринов връчи на Иван Аспарухов членска карта на Национален съюз „Единение“.
За празника на българщината допринесоха също основателят на Проекта „НЕзабравимата България“ Искрен Красимиров и неговият баща, поетът Красимир Стефанов, които се превъплътиха в образите на Георги Бенковски и на Иван Вазов. Пред събралото се множество Стефанов рецитира своята авторска творба „Баба Илийца“. По този начин беше отбелязана и 103-ата годишнина от смъртта на Патриарха на българската литература.
За финал на площада се изви кръшно българско хоро.
22.09.2024, 16:16 часа
147 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha