Политическите партии и коалиции не се разбраха за съставите на СИК в община Мездра /снимки/

Политическите партии и коалиции не се разбраха за съставите на СИК в община Мездра /снимки/ Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.
В консултациите, които бяха водени от секретаря на Община Мездра инж. Светлана Мичева, взеха участие Яна Нинова (КП „ГЕРБ-СДС“), Стефан Красимиров, Анита Трифонова и Даниела Стефановска (КП „Продължаваме промяната - Демократична България“), Радослав Маринов (ПП „Възраждане“), Мирчо Мирчев (ПП „ДПС“), Трифон Петров (КП „БСП за България“) и Валери Алексиев (ПП „Има такъв народ“). На консултациите присъства, без да участва в разискванията, Милена Николова (ПП „ДПС).
Инж. Светлана Мицева запозна участниците в консултациите с Решение № 3704-НС/ 13.09.2024 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК) за назначаване съставите на СИК в страната и с Решение №15-НС/ 16.09.2024 г. на Районна избирателна комисия (РИК) - Враца относно определяне общия брой на членовете на СИК и разпределяне на местата в ръководствата на комисиите и местата за членовете в СИК в Шести изборен район - Врачански.
Съгласно методическите указания и изчислителната процедура, утвърдени от ЦИК, разпределението на 328-те места в 42-те избирателни секции, образувани на територията на община Мездра, е, както следва: КП „ГЕРБ-СДС“ разполага с 95 места, КП „Продължаваме промяната - Демократична България“ - с 54, ПП „Възраждане“ - с 53 , ПП „ДПС“, КП „БСП за България“ и ПП „Има такъв народ“ - с по 42 места.
КП „ГЕРБ-СДС“ има 42 ръководни места в комисиите (председатели, зам.-председатели и секретари), КП „Продължаваме промяната - Демократична България“ - 25, ПП „Възраждане“ - 24, ПП „ДПС“ - 14, КП „БСП за България“ - 11 и ПП „Има такъв народ“ - 10.
В крайна сметка упълномощеният представител на ПП „ДПС“ Мирчо Мирчева отказа да подпише протокола от консултациите, без да посочи мотиви за това, с което не беше постигнато съгласие за определяне съставите на СИК за предстоящите парламентарни избори.
При това положение документите от консултациите ще бъдат изпратени в РИК - Враца, която, съгласно хронограмата за изборите, в срок до 1 октомври трябва да назначи съставите на 42-те секционни избирателни комисии в община Мездра. Ако Районната избирателна комисия не направи това, цялата документация ще бъде изпратена в ЦИК, която ще назначи съставите на секционните комисии.  
19.09.2024, 16:12 часа
236 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha