ГЕРБ и ДПС-Пеевски опазиха шефа на КПКОНПИ

ГЕРБ и ДПС-Пеевски опазиха шефа на КПКОНПИ Пропадна инициативата на ПП-ДБ да бъде освободен от поста му Антон Славчев като временен шеф на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Депутатите от дясното обединение го внесоха с подкрепата на "Възраждане" и "Величие". При гласуването в парламента обаче срещу тях се изправиха ГЕРБ-СДС и ДПС на Делян Пеевски, подпомогнати от неколцина депутати от БСП, както и от ИТН, която въобще отказа да участва в гласуването.
Самият проект на решение, предложен от вносителите, съдържаше четири точки - освобождаване на Антон Славчев първо от КПК, а след това и от КОНПИ, и след това назначаване на Антоанета Георгиева Цонкова, досегашен колега на Славчев, да изпълнява функциите на председател на двете комисии, докато бъде избрани техните нови ръководители. По искане на герберите те бяха гласувани разделно, като за освобождаването се изискваше мнозинство от две трети - отново по настояване на ГЕРБ-СДС. Такова мнозинство се оказа непосилно за вносителите. Така за освобождаването на Славчев гласуваха 95 депутати - 35 от ПП-ДБ, 36 от "Възраждане" и 24 независими. 91 бяха против - това бяха групите на ГЕРБ-СДС и ДПС в пълен състав, както и един от БСП и един независим. Седмина от БСП и един независим се въздържаха, а ИТН не участва. Същото в общи линии се повтори и при следващите гласувания и така инициативата се провали.
Обсъждането в пленарната зала премина в посоки, които бяха направо озадачаващи. Славчев беше повсеместно атакуван, че защитава корумпирани политици, като това твърдяха даже депутатите на Пеевски, които се противопоставяха на освобождаването му от поста. А ПП-ДБ, които бяха двигателят на цялата инициатива, се озоваха в кръгова отбрана, тъй като останалите политически сили, включително и неволните им партньори от "Възраждане", се надпреварваха да сипят различни обвинения върху тях.

 ДЕБАТЪТ

Още в самото начало на обсъждането хората на Пеевски агресивно атакуваха ПП-ДБ и ги вкараха в отбранителна позиция. Десните трябваше да се обясняват и оборват по различни обвинения срещу тях – дали Лена Бориславова е пътувала за обяд с тогавашния премиер Кирил Петков в Солун с правителствен самолет; дали Николай Денков е влязъл в конфликт на интереси като министър на образованието и сам си е издействал статута на академик в БАН; Божидар Божанов за скандала с бившия министър на електронното управление Александър Йоловски и т.н. "Това е опит да отстраниш този, който те разследва, за да попречиш на разследването", нахвърли им се зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Депутатите на Пеевски развиха теза, която той самият е изказвал - че Славчев се готви да се прехвърли в Софийска градска прокуратура (СГП) и от там ще защитава ПП-ДБ.
Николай Денков възмутено обяви, че хората, които са станали символи на корупцията, сега имат нахалство да обвиняват други в същото. И призова депутатите на Пеевски, след като смятат, че антикорупционната комисия не си върши работата, да гласуват за отстраняването на Славчев. "Нека да гласуваме – освобождаваме ли поне антикорупционната комисия от влиянието на Пеевски или продължаваме по старому", заяви и Лена Бориславова.
ПП-ДБ трябваше да изтърпят атаки и от своите съюзници от "Възраждане", с които по неволя се събраха за оставката на Славчев. Националистите обвиниха десните в лицемерие и двуличие – че искат санитарен кордон около "Възраждане", а в същото време търсят парламентарната подкрепа на партията. Хората на Костадинов споделяха и твърденията на депутатите на Пеевски и Борисов, че ПП-ДБ се опитва да прехвърли Славчев в столичната прокуратура. Десният депутат Надежда Йорданова се принуди да обяснява, че ПП-ДБ нямат нито възможността, нито желанието да направят подобно нещо. Междувременно, депутатите на Пеевски следяха с доволни усмивки как "Възраждане" напада ПП-ДБ.
Десните попаднаха на мушката и на ИТН. "Този дебат тук е коя групировка да има контрол, както едната – на ПП-ДБ, на всичкото отгоре е разследвана", обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Той и съпартийците му дълго говориха, че ПП-ДБ проявяват лицемерие, тъй като са работили заедно с Пеевски, а сега твърдят, че искат да ограничат влиянието му. Малко по-късно Йорданов обяви, че групата на ИТН ще напусне залата и "няма да участва в този гнусен фарс", както се изрази. Така депутатите на Слави Трифонов фактически избягаха от гласуването.
От името на БСП Борислав Гуцанов обяви, че настоящият парламент е изчерпан и не може броени дни преди края на работата му да се обсъжда такова предложение. Тук социалистите бяха атакувани от "Възраждане" - зам.-шефът на партията Цончо Ганев заяви, че целта днес е да се ограничи Пеевски, и обиди червените, че са станали известни като "БСП-Ново Начало" (групата на Пеевски се регистрира за изборите като "ДПС-Ново начало").
От ГЕРБ-СДС се обади Маноил Манев - колкото да повтори версията, че в момента, в който е освободен Славчев, той ще премине в СГП и всичко, по което е работил, ще отиде там с него. "Това е целта на занятието, защото СГП проверява политическите лица", обяви Манев.
Най-големият абсурд беше, че самият Славчев, който беше в пленарната зала, се оказа, че всъщност няма защитници в парламента. Той трябваше унизен да слуша как и двата враждуващи лагера в Народното събрание го обвиняват, че прикрива политическа корупция. Такъв беше тонът и от страна на групата на Пеевски, която се противопоставяше на отстраняването му – Хамид Хамид го нарече "лицето Славчев" и го нападна, че прикрива лично Лена Бориславова; Йордан Цонев му каза, че срещу него има съмнения, че е "разпънал политически чадър върху ПП".
Накрая Славчев излезе сам да се защити. По повод нападките, че поверената му комисия не върши нищо, той изтъкна, че възможността КПК да разследва корупционни престъпления е влязла в сила през март т.г. Той засегна и конкретното обвинение, че антикорупционната комисия е била сезирана още преди 3 години за скандала с кредита от 150 млн. лв., отпуснат от ББР на бизнесмена Румен Гайтански, но се задействала едва наскоро, покрай раздорите в ДПС. За това Славчев заяви, че случаят е пристигнал за разследване в КПК в края на юни и началото на юли, след като са влезли в сила разследващите им функции. Това станало след като прокуратурата дала изрични указания КПК да са задейства.

ПРАВЕН АНАЛИЗ

С много сериозен правен анализ на Закона за противодействие на корупцията излезе бившият председател на парламента, а сега депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков. Той заяви, че ако се приеме, решението за освобождаване на Славчев би било противоконституционно и противозаконно.
Желязков напомни, че при приемането на закона през ноември м.г., тогавашното мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС е решило, че в рамките на 3 месеца ще избере състав на КПК (което не се случи - бел.а.). В закона е записано, че дотогава заварените членове на старата антикорупционна комисия КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните нови комисии - КПК и КОНПИ. В този преходен период, уточни Желязков, досегашните членове изпълняват функции, но вече не са членове и не са в мандат.
Според него с предложеното сега решение се предлага да се освободи Славчев, който обаче, като изпълняващ функциите на председател, не може да бъде освободен по реда на новия Закон за противодействие на корупцията, тъй като не е избран по този ред. "Той може да бъде освободен само чрез избора на новите членове на КПК, който трябваше да го направим най-късно януари т.г.", изтъкна Желязков.
Още повече, посочи той, законът казва, че само Славчев може сега да изпълнява функциите на председател на КПК, тъй като оглавяваше старата комисия КПКОНПИ след оставката на бившия й председател Сотир Цацаров в качеството си на негов заместник. Славчев не може да бъде освободен, твърди Желзяков, защото в самия закон, както е приет, той е определен за изпълняващ функциите и друг не може да го направи. "Дори ако определите лице, което да изпълнява тези функции, това лице ще бъде с вързани ръце", твърди депутатът от ГЕРБ-СДС.
Отгоре на всичко, ако бъде освободен Славчев, той ще продължи да бъде председател на комисията, смята Желязков. Причината е, че законът му е възложил тази функция, а не Народното събрание. "Ще сътворим изключителен парадокс – няма да бъде нито първият, нито последният", констатира той.
Той посочи, че за да започне процедура за избирането на нов състав на КПК, първо парламентът трябва да избере омбудсман, който да представи своя кандидат в номинационната комисия. Въпросната комисия, съгласно закона, разглежда представените пред депутатите кандидатури за членове на КПК, а след това представя доклад, от който парламентът се ръководи при избора. Омбудсман обаче няма, така че процедурата не може да стартира.
"Дотогава ние ще се въртим в омагьосания кръг да си говорим как трябва да се подновяват съставите на регулаторите, да не правим нищо, защото сами сме си вързали ръцете, в това число с мнозинството, които сами сме си предвидили и които, за съжаление, бяха шамаросани от Конституционния съд", заключи мрачно Желязков.

И ПРАВЕН СПОР

Към края на дебата избухна спор между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с колко гласа може да бъде освободен Славчев. В закона е посочено, че парламентът избира членовете на КПК с мнозинство от две трети. Не е посочено обаче с колко гласа става освобождаването.
Герберите твърдяха, че това се случва също с две трети. Десните обаче смятаха, че трябва да се следва общият ред на Конституцията. Тя казва, че Народното събрание приема законите с мнозинство повече от половината от присъстващите депутати, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство. Това беше решаващ въпрос, защото искането за освобождаване не би сполучило, ако се изискват две трети.
Избухна ожесточен спор, в който участваха Георги Георгиев и Тервел Георгиев от ГЕРБ-СДС, Лена Бориславова, Надежда Йорданова и Стою Стоев от ПП-ДБ. Всичките са юристи и взаимно се обвиняваха, че нищо не разбират от право. Намеси се и Костадин Костадинов, който нападна депутатите от ПП-ДБ, че са загубили юридическия дебат и губят подкрепа, вместо да печелят такава. Накрая председателят на парламента Рая Назарян, излъчена от ГЕРБ-СДС, заяви, че ще се използва мнозинство от две трети.

ПОЛИТИЧЕСКИ ОБЯСНЕНИЯ

От ПП-ДБ обявиха днес сутринта, че Славчев бездейства по случаи на корупция и се активизира според политическата обстановка. "Разследвания за корупция няма, разследване на лица по "Магнитски" - няма. В същото време, папки, които са държани на трупчета, както по делото на Румен Гайтански-Вълка, много бързо, когато е необходимо и има раздор в политическата върхушка, която владее и влияе над комисията, се превръщат в резултатни разследвания, при които падат жертва от едната или от другата страна на тази политическа вендета. С дейността си всъщност е показал, че опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо, го свива, за да може да се понесе политическа отговорност, вместо отговорност за извършени престъпления и ощетяване на държавния бюджет с над 150 милиона, както е в случая на Румен Гайтански-Вълка", каза десният депутат Лена Бориславова пред медиите.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди, че с депутатите му ще подкрепят и в пленарната зала освобождаването на Славчев. "Очевидно е, че не си върши работата или по-скоро изпълнява поръчки", каза той по адрес на шефа на антикорупционната комисия. И напомни, че неговата партия настоява същото да се случи с временния главен прокурор Борислав Сарафов, когото националистите също обвиняват, че играе ролята на "политическа бухалка".
Водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов избухна пред журналисти, питащи го по темата. Той заяви, че се плаши от начина, по който ПП-ДБ виждат антикорупционната комисия, и намекна, че десните искат да поставят бившия вътрешен министър и настоящ депутат Бойко Рашков начело на комисията. По времето на Рашков начело на МВР Борисов беше арестуван. "Когато дойдат да ви извлекат от вас, както Севда пред децата, и да пикаете в кофата, без никакво обяснение – Департаментът на Щатите го написа, незаконно от две инстанции, ще ви питам дали ви е страх и какво толкова ще мислим!", развика се герберският лидер пред репортерите.
Предложението за махането на Славчев трябваше да бъде разгледано миналата седмица от ресорната парламентарна комисия, но по предложение на ГЕРБ не се стигна до това. Тъй като предложението отдавна престоява в деловодството на парламента, то директно влиза в пленарната зала днес и без доклад от комисията.
Славчев изпълняваше функциите на шеф на КПКОНПИ след оставката на Сотир Цацаров в началото на 2022 г. Парламентът така и не назначи титуляр, а след като беше приет Законът за противодействие на корупцията по времето на управлението на "сглобката", КПКОНПИ беше разделена на две комисии - КПК и КОНПИ, които Славчев уж временно оглави. Парламентът обаче така и не задейства избор на титулярни председатели на комисиите дори когато имаше мнозинството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

МОТИВИТЕ ЗА ИСКАНЕТО

Искането за махането на Славчев съвпадна с акцията на КПК срещу Румен Гайтански - Вълка. Според 84 депутати, които се подписаха под предложението за махането на Славчев, той нарушава тежко и системно не изпълнява служебните си задължения, дейността на комисиите е непрозрачна, няма информация по чувствителните дела за корупция по високите етажи на властта, не отговаря на депутатски въпроси, не изпълнява съдебни решения, води непрозрачна кадрова политика. Всички пороци отдавна са публична тайна, но по някаква причина депутатите се задействаха едва преди месец, при все че събирането на мнозинство решението да бъде прокарано през пленарната зала е под въпрос.
Антов Славчев беше заместник на Пламен Георгиев в антикорупционната комисия КПКОНПИ, предложен от него и назначен от парламента през април 2018 г. После остана заместник на Сотир Цацаров. При оттеглянето и на двамата, Славчев поемаше функциите на председателя, макар че реално не е бил избиран за такъв от парламента. А при разделянето на КПКОНПИ на две комисии - КПК и КОНПИ, оглави и двете до избора на титуляри. Под неговото ръководство комисията и за миг не се отклони от образа си на бухалка срещу неудобните на статуквото. Но пък и досега депутатите от ПП-ДБ не направиха никакви стъпки към махането му от поста, включително и когато имаха мнозинство в "сглобката". Така и не беше внесен и новият закон за конфискацията, който се чакаше около новия антикорупционен закон.
Славчев спечели и конкурс за Софийската градска прокуратура, но не може да встъпи в длъжност там, тъй като резултатът се обжалва. Името му се спряга като възможен кандидат за главен прокурор. Освобождаването му от парламента от тази гледна точка би го улеснило (макар че той може да напусне КПК и по свое желание). Ако обаче НС го освободи с мотиви за системно неизпълнение на задълженията му, ще стане по-трудно да бъде избран за главен прокурор. Макар че този Висш съдебен съвет е показал неведнъж, че няма подобни скрупули. А с промените в Конституцията падна и броят на гласовете за избор на главен прокурор - от 17 на 13.
В мотивите на вносителите се припомня, че 6-годишният мандат на Славчев в комисията отдавна е изтекъл. Освен това в новата КПК по закон нямало зам.-председател. Обяснява се още, че докладите на комисията за 2021 г. и 2022 г. не са били приети от парламента, а за тази година изобщо не бил внесен доклад за първото шестмесечие. Освен това в докладите нямало аналитична част, а фактологията била представена избирателно. 
"Антон Славчев системно не изпълнява служебните си задължения. Също така е една от "бухалките" на Пеевски", написа в сряда Божидар Божанов от ПП-ДБ във Фейсбук. ПП-ДБ нямаше как сами да внесат искането за освобождаването на Славчев, тъй като нямат изискуемия минимум от 80 депутати. 
Славчев, както и Пламен Георгиев, също беше замесен в аферата "Апартаментгейт" - при това дори с по-голяма тераса от тази на Георгиев. Въпреки това, Славчев остана в Антикорупционната комисия и дори я оглави временно. 
Ден преди да бъде поискано отстраняването на Славчев Делян Пеевски обяви пред медиите, че той е "служител на мистър Кеш" (така Пеевски нарича президента Румен Радев - бел.ред.) и освен това го навърза с бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев. Според Пеевски ПП-ДБ искат оставката на Славчев, защото той е спечелил конкурс за прокурор в Софийската градска прокуратура. "Нуждае се от това освобождаване от длъжността председател, за да стане прокурор при другия удобен главен прокурор Сарафов, който отново работи за този кръг", неясно обясни той, без да сочи доказателства.
19.09.2024, 16:39 часа
296 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha