Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра близо 250 самодейци /снимки/

Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра близо 250 самодейци /снимки/ Мездренското село Типченица отбеляза своя Ден на селото с Фолклорния фестивал „Типченица пее” вчера, научи BulNews. 
Организатори на фолклорния празник са Кметство Типченица и Народно читалище „Съзнание-1899”, община Мездра и десетки спомоществователи, допринесли за този празник на българщината.
За XVI-и път площадът пред паметника на загиналите във войните типченци събра около 250 самодейци от 18 певчески групи, танцови състави и дуети и 9 индивидуални изпълнители от Ботевград, София, Борован, Добролево, Игнатица, Лик, Мездра, Ребърково, Скравена, Спанчевци, Типченица, Трудовец и Царевец.
Празничната програма започна поднасяне на венци пред войнишкия паметник и водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Васил Николов, който благослови присъстващите.
Поздрав към участниците, жителите и гостите на Типченица поднесоха кметът на селото Георги Димитров, Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899“ и зам.-кметът на община Мездра Нели Минева.
След официалното откриване сцената бе превзета от пъстри носии и огласена от гласовити певци и певици и игривите ритми на автентични северняшки хора.
Докато певците и танцьорите радваха с изпълненията си многобройната публика, кметът Георги Димитров, пременен в хайдушка носия и накривен калпак, за поредна година се превъплъти в ролята на майстор чевермеджия недалеч от сцената. Със завидно старание кметът майсторски наглеждаше чевермето и даваше наставления на своите помощници.
А какво е чеверме без родопска гайда? В края на фолклорния празник над „Креща“ се извиси гласът на родопчанката Светла Дукатева, а гайдарите от оркестъра за автентичен фолклор „Родопски ритъм“ от Чепеларе пренесоха магията на Родопите сред диплите на стария Балкан.
Тазгодишното издание на „Типченица пее“ нямаше конкурсен характер и всички участници получиха грамоти за обогатяване и съхранение на българския фолклор.
Празникът на българското и на българщината завърши с вихрените изпълнения на танцьорите от Ансамбъл „Мездра“, които вдигнаха на крак мало и голямо и превърнаха селския мегдан в едно пъстро и безкрайно българско хоро.
08.09.2024, 13:19 часа
500 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha