Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер, научи BulNews.
Мартин Малчев е на 30 години. Той работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов" и е част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Мартин завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския университет в столицата. Разказва, че е израснал в академично семейство и интересът му към медицината се е зародил още от ранна възраст:
"Науката, която изучава как най-сложната машина в света работи. Всичките миниатюрни процеси, как взаимодействат помежду си, как се урегулират, така че да може да съществуваме като един организъм. Медицинският хеликоптер представлява едно много малко и тясно пространство, където единственият човек, на който мога да разчитам са двете ръце на моята медицинска сестра. Има ограничено пространство за работа, както, разбира се, има и ограничена апаратура, която да поддържа основни витални функции на човешкия организъм", разказва младият лекар.
Мартин Малчев разказа за случай от практиката си до момента, който винаги ще помни.
"Смятам, че всеки човек, с такава професия, винаги помни първия си случай. Моят първи беше човек на 63 години, пострадал при тежка катастрофа, с множество травми. В тези ситуации бързата реакция е определяща, тъй като поради липсата на нутриенти и кръв, тъканта умира и единственото лечение в тези случаи, за съжаление, понякога е ампутация на крайника. Изправяш се пред много предизвикателства в такава ситуация. В момента човекът си е вкъщи и се радва на втория си живот, който живее", спомня си Малчев.
Д-р Малчев коментира темата за бъдещето на медицинските спешни услуги.
"Кацането на хеликоптер изисква много специфична среда, тоест да няма високи сгради, да няма дървета, да няма кабели, което в малките градове, които нямат собствени хеликоптерни площадки близко или в непосредствена близост до медицинските заведения, се избира следващата най-удобна за кацането на този хеликоптер. Този тип медицински услуги все повече и повече става стълб на спешната медицина в развитите държави, като разбира се, работи в пълен унисон с наземните спешни служби. Бъдещето е пред нас. Инженерните науки се развиват все по-добре, все по-бързи хеликоптери, все по-оборудвани линейки и разбира се, все по-подготвени лекари и медицински лица имаме в държавата, така че леко-полеко вървим към едно по-добро бъдеще", казва д-р Малчев
23.08.2024, 10:18 часа
1016 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha