ЕВРО 2024: Рекордите на първенството

ЕВРО 2024: Рекордите на първенството Победата на Испания над Англия с 2:1 на финала на ЕВРО 2024 ознаменува поставянето на „ла роха“ в пантеона на европейския футбол. Иберийците станаха първият отбор в историята с четири титли на Стария континент. 
Те направиха и безпрецедентна серия от седем победи на турнира, който видя и още куп подобрени рекорди. Ето и най-важните сред тях:

ЯМАЛ – НАЙ-МЛАДИЯТ ИГРАЧ И ГОЛМАЙСТОР
Испанската тийн сензация Ламин Ямал стана най-младият играч в мач от европейски първенства, когато излезе в първия двубой на своя тим на ЕВРО 2024 срещу Хърватия на само 16 години и 338 дни. Така той подобри рекорда на Качпер Козловски (17 години и 246 дни за Полша от ЕВРО 2020).
След това нападателят на Барселона написа нова страница в историята като най-младия голмайстор на еврофинали, вкарвайки на Франция в полуфинала (2:1). Тогава Ямал беше на едва 16 години и 362 дни.

ПЕПЕ – НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ИГРАЧ
В другия край на скалата е Пепе. Централният защитник на Португалия счупи рекорда за най-възрастен играч на европейски първенства, като на 41 години излезе на терена срещу Чехия. Предишното топ постижение бе на унгарския вратар Габор Кирали (на 40 години и 86 дни срещу Белгия на ЕВРО 2016). На четвъртфинала срещу Франция Пепе бе на точно 41 години и 130 дни.

МОДРИЧ – НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯТ ГОЛМАЙСТОР
На 38 години и 289 дни Лука Модрич се превърна в най-възрастния автор на гол на еврофинали, като се разписа срещу Италия за 1:1 в последния мач от груповата фаза. Преди това начело по този показател беше австриецът Ивица Вастич, с 32 дни по-млад от Модрич, на ЕВРО 2008. Това беше и последният мач на хърватския маестро на континентални шампионати.

CR7 – НАЙ-МНОГО УЧАСТИЯ НА ЕВРОФИНАЛИ
На 39 години Кристиано Роналдо се надяваше да си тръгне с гореспоменатия рекорд, но не успя да добави нито един към 14-те си гола до момента на еврофинали за Португалия. Изпуснатата дузпа на осминафиналите срещу Словения беше особено разочароваща за CR7. Той обаче записа безпрецедентно шесто поредно европейско първенство (дебют през 2004 г.), със също рекордни 30 мача в тях.

БАЙРАМИ – НАЙ-БЪРЗИЯТ ГОЛ
Недим Байрами отбеляза най-бързия гол за всички времена на европейски първенства, когато изведе Албания напред в резултата срещу вече бившите шампиони Италия в дебютния мач на своите. Това се случи след само 23 секунди игра, което издуха предишния рекорд от 67 секунди при попадението на Дмитрий Кириченко от Русия на ЕВРО 2004 срещу Гърция.
Любопитно е, че и вторият най-бърз гол на еврофинали се получи на турнира в Германия впоследствие. Заби го Мерих Демирал от Турция на осминафиналите срещу Австрия (57 секунди).

ИСПАНИЯ – НАЙ-МНОГО ГОЛМАЙСТОРИ
Новите шампиони Испания биха рекорда на Франция от 2020 г. за най-много голмайстори на европейско първенство. Цели 10 играчи на „червените“ успяха да стигнат до поне едно попадение срещу девет от „петлите“. Това бяха Алваро Мората, Дани Карвахал, Дани Олмо, Фабиан Руис, Феран Торес, Ламин Ямал, Микел Мерино, Микел Оярсабал, Нико Уилямс и играчът на турнира Родри.

АНГЛИЯ – НАЙ-ДОБРИТЕ ОТ ЗАГУБЕНЯЦИТЕ
Англичаните продължават да чакат „завръщането у дома“ на голям трофей, ала за момента счупиха само рекорда на бивша Югославия за най-много завършеци в Топ 4 на еврофинали без титла – вече са с четири (1968, 1996, 2020 и 2024 г.). „Трите лъва“ обаче не спряха с рекордите и удължиха злощастния за най-много мачове на европейски първенства без печелене на трофея (45).

И ОЩЕ ОТБОРНИ РЕКОРДИ
Италия удължиха рекорда си за най-много равенства на първенства на Стария континент – 19, като най-близо до тях са англичаните с 16.
Португалците дадоха продължение на своя рекорд от поредни класирания за елиминационните етапи на турнира. Те съумяха да го сторят всеки път след 1996 г., така че на ЕВРО 2024 им се случи за осми последователен път.
Дания пък остават водачи по най-много загубени мачове на европейски шампионати – вече с 18.
17.07.2024, 15:09 часа
982 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha