"Алфа рисърч" даде почти равни шансове за второто място

"Алфа рисърч" даде почти равни шансове за второто място Три партии ще се борят за второто място на предсрочните парламентарни избори и до последно няма да се знае как ще се разпределят позициите им. Тази прогноза прави социологическата агенция "Алфа Рисърч" в последното си проучване преди вота на 9 юни.
25.1% за ГЕРБ, 15.4% за ПП-ДБ, 15,2% за "Възраждане", 14,8% за ДПС и 6 сигурни партии в Народното събрание. Това показват резултатите от 1000 анкетирани в дните 1-4 юни.
Един от големите въпроси на изборите ще е подредбата за второто, третото и четвъртото място, коментира Павел Вълчев от агенцията. ПП-ДБ губи около 2 процентни пункта в предизборната кампания, допълни той. Ерозия търпи и БСП поради повечето кандидати от лявото пространство. Сигурни за парламента са ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Шанс би могла да има и "Синя България", която към момента получава 3,3%.
42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите. Спрямо началото на предизборната кампания, на финала й отчитаме един засилен интерес за участие в изборите, каза Павел Вълчев. По-късно Геновева Петрова от същата агенция коментира пред Би Ти Ви, че комбинацията с парламентарни избори засилва участието за евровота, поради което се очаква избирателната активност за него да е по-висока от обичайното.
12% не са решили за кого да гласуват, като половината от тях смятат да подкрепят някоя от големите партии, а другата половина - някоя от малките. 72% са взели решението още преди кампанията, а 16% са се повлияли от пр
06.06.2024, 09:45 часа
447 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha