Илияна Йотова: Има голяма опасност от сериозна политическа криза

Илияна Йотова: Има голяма опасност от сериозна политическа криза "България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова.
По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза. "Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство", допълни тя.
"Ситуацията в страната е изключително нестабилна. Има голяма опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни", коментира Йотова.
Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства.
"Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали", коментира тя.
Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. "Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора", каза Йотова.
29.06.2024, 15:54 часа
260 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha