"Маркет линкс": Най-много хора искат предсрочни избори

"Маркет линкс": Най-много хора искат предсрочни избори Повече хора предпочитат предсрочни избори, отколкото някакъв вариант за правителство. Така излиза от проучване на социолозите от "Маркет линкс", поръчано от bTV.
23% желаят нови избори наесен. Всеки един възможен вариант за кабинет събира по-малко подкрепа от анкетираните. Най-много - 20%, фаворизират политико-експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и други формации. Според 16 на сто трябва да се състави кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа. Едва 8% предпочитат правителство на малцинството на ГЕРБ, разчитащо на подкрепа от различни формации. Най-ниско се класира вариантът за нов кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ - само 7% го харесват.
Най-малко перспективата за нови избори допада на симпатизантите на ГЕРБ - 4 на сто от тях са съгласни да ходят отново до избирателните секции. При поддръжниците на ДПС делът им е 10%, а при ИТН - 20%. Желащите избори се увеличават при БСП (26%), ПП-ДБ (32%), "Възраждане" (47%) и "Величие" (59%). Проучването на нагласите на избирателите показва, че при избори наесен няма да има разместване сред политическите сили и парламентът би останал със същия състав.
С катастрофално ниско доверие започва работата си новоизбраното 50-о Народно събрание. Едва 9 процента от българите имат доверие на новия парламент. 68% не харесват избраниците си в парламента – което горе-долу отговаря на дела на негласуващите граждани.
Социологът Добромир Живков, който представи изследването, посочи, че крайно високото ниво на недоверие се обуславя с това, че няма изглед за стабилна политическа перспектива в следващите месеци. Проблем създава и политическият език – например, това, че непрекъснато се говори за пазаруване на политици във връзка със съставянето на мнозинство.
Съвсем малко по-добре стоят нещата със служебното правителство. 15 на сто от анкетираните му имат доверие. Отново мнозинството (51%) обаче не му доверява. Това означава, че е налице недоверие към властта като цяло.
Роля за тази ситуация изиграва и предизборната кампания. Цели 73% заявяват, че кампанията не ги е насърчила да гласуват. 51% смятат, че политиците използват неуместен език, а 56% считат, че кампанията трябваше да завърши с лидерски дебат, какъвто не се проведе.
28.06.2024, 11:09 часа
365 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha