Турция рязко вдигна таксите за превоз на руски петрол през проливите

Турция рязко вдигна таксите за превоз на руски петрол през проливите Турция удвои таксите за преминаване през проливите си на корабите с руски нефт. Това рязко ще оскъпи експорта на нефт Urals от черноморското пристанище Новоросийск, което ще се отрази тежко на руската икономика, пишат агенция Riverlake и "Ройтерс". Русия превозва през проливите около половин милион барела нефт дневно. Интересното е, че това се случи точно преди пътуването на турския президент Реджеп Ердоган за срещата на БРИКС в Казан.
Според Reuters разходите за танкер с 140 000 тона вместимост за преминаване през Босфора и Дарданелите са скочили до $0.54 за барел, докато през февруари-октомври тази година то е струвало $0,24 за барел.
За танкери клас Aframax с 80 000 тона вместимост разходите са стигнали $0.9 за барел, за първи път от средата на февруари.
Увеличава се и срокът за пласиране на стоката - преминаването на танкерите през Босфора и Дарданелите от Средиземно море в Черно море и обратно се увеличи от 4 на 8 денонощия, отбелязва "Комерсант". А денонощният престой в проливите струва около 65 000 долара.
"Увеличаването на тарифите е поразително. Цените се увеличиха средно шест пъти за три години, при условие, че предишните 40 години те не бяха променяни. Това шокира собствениците на танкери. Това е свързано, от една страна, с факта, че преди в тарифите не се отчиташе инфлацията, т.е. има някакъв отложен ръст. От друга страна, Турция използва монополното си право и така се опитва да увеличи приходите в бюджета си", коментира пред "Комерсант" директорът по изследванията в Института по енергетика и финанси Алексей Белогориев.
Това е второто увеличение на таксите за тази година. От началото на юли Анкара ги вдигна с 15%. От 1983 г. до 2022 г. Турция не беше почти не беше променяла тарифите. През 2022 г. обаче, веднага след началото на войната в Украйна, тя ги вдигна пет пъти, като обяви, че вече ще прави това ежегодно. Със сегашните нови тарифи Турция разчита да увеличи валутните си постъпления от тази ключова транспортна артерия 6 пъти в сравнение с 2022 г.
26.10.2024, 11:47 часа
111 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha