Лидерите на Г-7 договориха отпускането на 50 млрд. долара заеми на Украйна

Лидерите на Г-7 договориха отпускането на 50 млрд. долара заеми на Украйна Лидерите на страните от Г-7 постигнаха консенсус по детайлите около отпускането на заеми на Украйна в размер на близо 50 млрд. долара, предаде Ройтерс.
"Тези заеми ще бъдат обслужвани и изплащани чрез бъдещи потоци от извънредни приходи, генерирани замразени руски държавни активи", се казва в изявление на Г-7. Текстът бе публикуван в момент, в който световни финансови лидери се събират във Вашингтон за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.
"Нашата цел е да започнем да изплащаме средствата до края на годината", пише още в изявлението.
По време на годишната си среща на върха в Южна Италия през юни страните от Г-7 се споразумяха да предоставят заеми на Киев заеми, които да бъдат обезпечени с лихвите, натрупани от блокираните руски средства, но оставиха много технически подробности за доуточняване, припомня Ройтерс.
Около 260 млрд. евро в руски активи са замразени по силата на санкциите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година. По-голямата част от тези активи се съхраняват от базираната в Белгия компания за финансови услуги „Юроклиър" (Euroclear), което прави ЕС ключов участник във всеки план за тяхното използване.
"Страните от Г-7 остават непоколебими в своята солидарност за подкрепата на борбата на Украйна за свобода, както и на нейното възстановяване", се казва в изявлението. "Времето не е на страната на (руския) президент Владимир Путин", посочват лидерите на седемте водещи икономики в света.
26.10.2024, 14:22 часа
84 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha