Браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради "украинската помощ"

Браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради "украинската помощ" Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация, в понеделник земеделците са поканени на среща в Министерството на финансите.
300 млн. лв. е сумата , която държавата дължи на земеделските производители за втория транш на украинската помощ. Ангажимент за това подпомагане беше поет с подписано споразумение между протестиращите фермери и правителството през февруари. Крайният срок за изплащане на парите беше 30 септември и след него земеделците започнаха да предупреждават, че са готови да излязат на улицата заради неизплащането на средствата, нужни им за да компенсират икономическите загуби, които търпят заради войната в Украйна.
Междувременно се появи неофициална информация че финансовото министерство е готово да изплати средствата на два етапа - до 15 октомври, когато да бъдат преведени 200 милиона лева по сметките на земеделските производители, а останалата част от плащането ще се бъде извършено до края на месец ноември.
Лидерът на асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов каза, че на този етап неговата организация не е готова да приеме такова предложение за двуразово плащане.
06.10.2024, 11:47 часа
83 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha