Над 200 земеделци от Северозапада присъстваха на обучение в Монтана

Над 200 земеделци от Северозапада присъстваха на обучение в Монтана Над 200 земеделски производители се включиха в обучението на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за разясняване изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 година, свързани с плащане на площ и животни.
Обучението се проведе вчера в Монтана. В него се включиха производители от областите Монтана, Видин и Враца.
Форума в Северозапада откри заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев. Лектори в обучението бяха представители от Министерството на земеделието и храните, Дирекция "Растениевъдство", Дирекция "Животновъдство", Държавен фонд "Земеделие" и Националната служба за съвети в земеделието.
По време на събитието бяха дискутирани изискванията към стопаните при изпълнение на системата за предварителни условия, които трябва да се спазват, за бъде получен пълният размер на подпомагането по директните плащания и интервенциите в областта на агроекологията.
Втората тема бе свързана с изискванията към земеделските стопани при изпълнение на системата от предварителните условия и на интервенциите, свързани с плащания на площ и за необходими документи, срокове, санкции при неспазване и други.
Бяха представени функционалности на Системата за електронни услуги (СЕУ), които са в помощ на земеделските производители. В рамките на обучението бяха обсъдени и новостите в Системата за мониторинг на площ, включително подаването на несъгласие, редакцията на заявленията в системата за заявяване и оттеглянето на парцелите.
В последната част на обучението фермерите бяха запознати с предстоящи приеми по Стратегическия план през 2024 година в областта на развитие на селските райони.
Обучителната кампания на МЗХ започна в София на 17 септември и приключва днес, с последно представяне отново в София. За времето ѝ лекторите посетиха градовете Ямбол, Пловдив, Благоевград, Варна, Велико Търново, Плевен и Монтана.
01.10.2024, 16:39 часа
522 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha