Научна конференция представи археологически находки в Лом

Научна конференция представи археологически находки в Лом Историческият музей в Лом бе домакин на Национална научна конференция DACIA RIPENSIS (Крайбрежна Дакия). На нея бяха представени новооткрити археологически находки и неизвестни досега на науката обекти около поречието на река Дунав. Научният форум бе в памет на археолога и общественика Валери Стоичков – вдъхновител и основен двигател на проучването и представянето на крепостите „Алмус“, „Помодиана“ и изследовател на Крайбрежна Дакия. Под председателството на проф. д.и.н. Румен Иванов, своите научни съобщения и доклади за проучванията на „Бонония“, „Рациария“, Орсоя, Расово, „Алмус“, поречието на река Лом, археологически обекти около Козлодуй, Плевенско и Ловешко представиха професори, доценти, доктори на историческите науки и докторанти от Националния археологически институт с музей при БАН, Института за балканистика с център по тракология, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университет по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Националния институт за недвижимо културно наследство и регионалните музеи в Русе, Шумен, Плевен, Ловеч.
Приветствие и благодарност към археолозите и историците отправи кметът на община Лом Цветан Петров. Той заяви, че местната управа подкрепя и ще продължи да финансира проучването, възстановяването и експонирането на археологическите обекти и музейното дело.   
В Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините Лом, Димово и Оряхово е включен проектът „Повишаване на туристическата атрактивност на Северозападна България чрез проучване, разкриване, съхранение и популяризиране на Алмус - ранно и късноримски кастел” на стойност 6 600 000 лева. Община Димово участва в Концепцията с проекта „Създаване на изложбена „Алея-музей на открито „Рациария“ на стойност 1 000 000 лв., а Община Оряхово - с проекта „Изграждане на дребномащабна туристическа инфраструктура за развитието на местни забележителности и атракции“ на стойност 6 850 000 лв., който включва и консервация, реставрация и облагородяване на късно средновековна крепост „Камъка“. Очаква се и трите проекта да бъдат финансирани по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г.,информират от общинската управа.           
06.08.2024, 15:00 часа
2661 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha