Античен артефакт изплува от водите на река Искър край Мездра /снимки/

Античен артефакт изплува от водите на река Искър край Мездра /снимки/ Античен артефакт изплува от водите на река Искър край Мездра, научи агенция BulNews.
Последната находка е открита само преди няколко дни на десния бряг на реката, малко по-надолу от моста на Е-79, срещу античната и средновековна крепост, мъж се натъкнал на интересен каменен блок, украсен със спираловидни и флорални орнаменти.
Управителят на Археологическия комплекс Павел Петров разказа, че с него се е свързал един наш съгражданин, който е съобщил, че е намерил нещо интересно на брега на реката.
„Успяхме да идентифицираме находката като архитектурен елемент, част от портик, най-вероятно с чисто декоративна функция.Интересно е да се спомене, че не е от крепостта „Калето”, а от някакво близко поселение. Това от своя страна говори за добра свързаност между поселенията по поречието на реката. Датирано е от Късната античност II-VI век сл. Хр., което съвпада с един от периодите на възход на крепостта „Калето” край Мездра”.
Петров поясни, че като цяло това е често срещан архитектурен детайл, характерен за Късната античност, който няма голяма археологическа стойност. Но за Археологическия комплекс е един изключителен пример как историята постепенно разкрива своите тайни. Той каза, че има още находки, намерени в Искъра,поради отдръпването на реката. В момента те са музея във Враца и се изчаква се становището на археолозите. Управителят уточни, че с тези два артефакта ще се обогати колекцията от късноантичния и римския периоди на крепостта.
28.09.2024, 14:23 часа
613 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha