Проф. Даниел Вълчев: За България винаги е по-добре да има редовно правителство

Проф. Даниел Вълчев: За България винаги е по-добре да има редовно правителство Изборите са като лекарство - те не са нито нещо добро, нито лошо. Ако не се използва на правилното място в подходящото време може да бъде отрова. За България винаги е по-добре да има редовно правителство. Ниската избирателна активност прави легитимността на правителството много ниска.
Това каза деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.
Ниската избирателна активност прави легитимността на правителството много ниска. „Ако няма входяща легитимност, добре е да има изходяща легитимност, т.е. правителството да навакса с качествени хора и качествена политика. Дали ще се стигне до това - зависи от определен брой хора.
За България винаги е по-добре да има редовно правителство. Според него ще се стигне до консенсус за формиране на кабинет. „Проблемът на ГЕРБ и ДПС е ниската степен на доверие и на легитимност, а не че не могат да намерят аритметично мнозинство. Политиката е нещо различно от аритметиката", допълни проф. Вълчев.
Той коментира и влизането на „Величие" в парламента. „Българското общество е разколебано по много линии и в този смисъл една част от хората търсят свои представителства на всякакви причудливи места. Нищо странно няма, това е демокрацията. Успели са, представили са някаква формула, която на хората им се е видяла нормална. Нищо страшно няма в това, такива случаи е имало няколко пъти в новата българска история. Повече е симптом, че липсата на големи, стабилни политически образувания, които по някакъв начин да могат взаимно да се отричат, но също и да си сътрудничат, ще създават подобно нещо", смята Вълчев.
В Европа също липсват големи водещи, които биха могли да обединят около себе си обществената енергия и Старият континент да върви към нещо по-добро, допълни Даниел Вълчев.
23.06.2024, 15:18 часа
225 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha