Село Софрониево посрещна 1 600 походници, тръгнали по пътя на Ботевата чета

Село Софрониево посрещна 1 600 походници, тръгнали по пътя на Ботевата чета Походниците по стъпките на Ботевата чета бяха традиционно посрещнати на автоспирката в с. Софрониево от кмета на община Мизия – Валя Берчева, заместник-кметовете Цветан Василев и Стефан Каменовски, директори, учители, ученици, читалищни дейци и граждани. По стар български обичай, те бяха приветствани с питка, шарена сол и духова музика.
"Важно е да помните, че това не е просто поход, това е пътешествие през историята, почит към нашите национални герои и  напомняне за непреходния и несломим дух на българския народ."- приветства кметът на общината Валя Берчева.
С цветя и развети знамена, възпитаници на ОУ ”Отец Паисий” с. Софрониево, ОУ "Христо Ботев" с. Крушовица и ОУ "Цанко Церковски " гр. Мизия посрещнаха походниците, участващи в 76-ия поход по стъпките на Ботев и неговата чета. 
Селото се изпълни с хиляди родолюбци, които извиха кръшни български хора и почетоха традициите.
От 20:30 ч. на селищния площад "Св. Софроний Врачански" се проведе празничната програма, посветена на 148-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Кулминацията на вечерта бе празничната заря, която освети небето над Софрониево.
29.05.2024, 11:27 часа
2267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha