Димитър Франтишек оглави временно спецпрокуратурата

Димитър Франтишек оглави временно спецпрокуратурата

Единодушно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Димитър Франтишек да оглави временно Специализираната прокуратура, след като в началото на октомври колежката му Даниела Начева се оттегли от поста.
Франтишек е предложение на бившия шеф на спецпрокурорите, сега зам.-главен прокурор Иван Гешев. Той има над 17 г. стаж в съдебната системата, като е започнал работа като следовател в Окръжния следствен отдел в Силистра. След това се е прехвърлил в София. От 19 март т.г. е зам.-шеф на Специализираната прокуратура.
"Няма никакви основания да се приеме, че заместникът на административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии съобщили не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Коментарът на Цацаров бе повод публикации, че Франтишек има дисциплинарно наказание за случай от 2017 г., за който се твърдеше, че нападнал деветокласник, тъй като го прередил на опашка пред училищна лавка. Срещу прокурора няма подобна санкция.  През юни м.г. градският прокурор на София Емилия Русинова му налага най-лекото наказание „забележка“. То обаче е отменено от прокурорската колегия на ВСС на 27 септември м.г. Решението на ВСС, с което не е наложено наказание на Франтишек, не е обжалвано в съда и е влязло в сила.
Миналата седмица прокурорската колегия реши преди рокадата за шефското място да изслуша досегашната началничка Начева и Франтишек, но днес съдебните кадровици се отказаха от това. Главният прокурор обясни, че е имал среща с двамата прокурори и не установил проблем. 

31.10.2018, 16:01 часа
751 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha