Разпоредиха проверка на прокурор Франтишек, който стои зад обвинението срещу Нико Тупарев

Разпоредиха проверка на прокурор Франтишек, който стои зад обвинението срещу Нико Тупарев И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура извършването на цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек Петров, прокурор в Софийска градска прокуратура.
Проверката обхваща периода 30.06.2021 г. до 28.06.2024 г. и се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата, обясниха от кабинета на обвините номер 1.
Франтишек е прокурорът, който стои зад обвиненията срещу телевизионният продуцент Нико Тупарев. Той бе арестуван и освободен по решение на съда, като според обвинението Тупарев е присвоил близо1,5 млн. лв. от търговско дружество, в което е бил съдружник.
Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства, пишат още от прокуратурата.
В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от СГП през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не еосъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.
Проверката следва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да по дисциплинарни мерки.
01.07.2024, 13:30 часа
302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha