Калин Каменов: Враца има потенциал да бъде зелен и умен град /снимки/

Калин Каменов: Враца има потенциал да бъде зелен и умен град /снимки/ Разработените проекти на местната администрация в сферата на екологията, иновациите и високите технологии бяха представени от кмета Калин Каменов на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините. 
В началото на панела “Иновации и умни градове”, кметът бе категоричен, че общините трябва да въвеждат иновации, след като убедят хората за нуждата от тях. За целта държавата трябва да задели и вложи сериозен ресурс за информационни, стимулиращи и разяснителни кампании. Каменов призова колегите си да инвестират не само в пътища и ВиК инфраструктура, а и в образование, изграждане на центрове и школи по математика и информатика. Като добър пример от Враца, той посочи разработения проект за изграждане на Център за енергийно развитие и нови науки, където ще бъдат подготвяни кадри.
По време на дискусията бяха представени вече реализираните проекти във Враца, сред които - електронната система за контрол на паркоместата в “Синя зона”, автоматизираната система за продажба на билети в градския транспорт, която ще бъде пусната в действие в следващите седмици, както и с пилотния проект за използване на зелен водород за отопление. 
Кметът Каменов заяви, че са подготвени и проекти за автоматизирано управление и контрол на трафика, както и че има потенциалната възможност във Враца да бъде изграден голяма инсталация за зелен водород от слънчева енергия. 
На Годишната среща присъстват над 800 кметове, общински съветници, министри, представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Комитета на регионите на ЕС, дипломатическия корпус и партньорски организации на НСОРБ.
14.10.2024, 14:33 часа
821 1
Коментари

Мишо

14.10.2024, 16:25 часа
1
1
каза човека с глава - яйце
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha