Хора със зрителни увреждания честваха в Мездра Деня на белия бастун

Хора със зрителни увреждания честваха в Мездра Деня на белия бастун В деня на преподобна Параскева Епиватска (Петка Търновска), популярен като Петковден, членове на Териториалната организация на Съюза на слепите в България от община Мездра отбелязаха в аванс Международния ден на белия бастун (International White Cane Day) - 15 октомври. По този повод в Общинския център за социални услуги и дейности (ОЦСУД) се състоя тържество. 
По случай празника хората със зрителни увреждания и служители в ОЦСУД подредиха кулинарна изложба, която включваше домашно приготвени баница със сирене и локум, кекс, руло щрудел и бисквити, а домакините приготвиха в кухнята на Домашния социален патронаж ароматна празнична питка за здраве и късмет. 
Хората със зрителни увреждания получиха дарение от Фондация „Българска хранителна банка“ - шоколади и кифлички. 
Цветинка Стоянова, старши специалист „Социални дейности и ТРЗ“ в Общинския център за социални услуги и дейности, припомни накратко историята на Международния ден на белия бастун, който се отбелязва официално по света от 1970 г. по решение на Международната федерация на слепите (International Federation of the Blind), с цел привличане на вниманието към проблемите на незрящите хора. У нас празникът се чества от 1980 г. насам. 
Директорът на ОЦСУД Наталия Христова- Горанова поздрави присъстващите, като им пожела да са здрави и все така да се подкрепят взаимно, да се радват на достоен живот и равноправие в обществото. 
„В този ден имаме още една възможност да спрем и да помислим как живеят незрящите хора в тяхната среда и да ги поздравим за смелостта, куража и оптимизма, споделиха по този повод от Общинския център за социални услуги и дейности. От все сърце им желаем здраве, разбиране от другите, радост и благополучие!“ 
В момента в Териториалната организация на Съюза на слепите в България членуват 51 души със зрителни увреждания от община Мездра, информира координаторът на организацията Виолета Генкова. Повечето от тях са от гр. Мездра, а останалите живеят в 15 състави села на общината: Боденец, Брусен, Върбешница, Горна Кремена, Дърманци, Зверино, Крапец, Лик, Лютиброд, Моравица, Оселна, Очиндол, Ребърково, Руска Бела и Царевец. 
 
14.10.2024, 17:30 часа
143 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha