Минималните разходи за отбрана трябва да нараснат на 2.5% от БВП

Минималните разходи за отбрана трябва да нараснат на 2.5% от БВП Минималните разходи, които да отделяме за отбрана, трябва да нараснат на 2.5 % от БВП. Това обясни Атанас Запрянов, службен министър на отбраната.
"Руската агресия срещу  Украйна генерира необходимост от много по-големи способности и това води до увеличение на военните разходи в някои страни. Полша стигна 4.7% от БВП. Гърция и Турция отдавна харчат над 2.5%, Румъния – също.
НАТО вече говори за 2% като минимум. Препоръката е много скоро да вземе решение за нарастване на разходите за отбрана - не по-малко от 2.5%".
Засега не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба, посочи още той.
"Самият парламент направи промяна в заплащането на военнослужещите от първи януари следващата година. Политическото очакване е с увеличението на заплатите да повишим интереса към въоръжените сили и да попълним вакантните си длъжности в близките няколко години".
Но ако това не стане, въпросът за връщането на наборната военна може да дойде на дневен ред, обясни министърът. 
08.09.2024, 14:50 часа
254 2
Коментари

Прав си

08.09.2024, 20:22 часа
Пешо , много ! Ама БГ стадото си блее и от 9 стана на 4 и нещо милиона глави , тъпотия , наведени , мутри се вихрят , та и помощи изродите дават на проклетата украйна , лижат гъзове , защото и от това идват пари , ама само за тях. А Пешо чака вода :(

пешо

08.09.2024, 17:35 часа
23
14
Ще купуваме военните боклуци а хората нямат вода в къщи . Други нямат къщи изобщо . Нямат пътища , нямат лекарства , пенсии по 500 лева ........................
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha