Държавата ще компенсира небитовите потребители на ток

Държавата ще компенсира небитовите потребители на ток Правителството взе решение за компенсиране на небитовите клиенти заради високите цени на тока.
Компенсирането ще бъде на 100% от разходите при цена над 180 лева до реалните разходи, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов.
Мярката ще е в сила със задна дата от 1 юли и ще продължи до края на 2024 година.
В програмата са включени операторите на преносни мрежи и на електроразпределителните и електропреносната мрежа. Държавата има одобрението на ЕК за мярката и фонд "Сигурност" ще започне изплащането на средствата на бизнеса.
"Високите цени са регионален проблем, не само местен в България", посочи министър Малинов и добави, че това се наблюдава в Гърция, Румъния, Унгария.
Министърът съобщи още, че НЕК е обявила обществена поръчка за над 220 милиона лева за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира".
"Това ще гарантира сигурността на енергийната система и възможността да се парират удари по цените на тока както за бита, така и за бизнеса. Също така ще увеличи обема на използването на електроенергия от възобновяеми източници", коментира Владимир Малинов.
18.09.2024, 13:48 часа
265 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha