Полицаите са в протестна готовност

Полицаите са в протестна готовност Служители на МВР са в протестна готовност заради съмнения, че обещаното увеличение на заплатите в сектора ще бъде реализирано. За това сигнализираха от синдикалната организация.
В момента най-ниско възнаграждение на служител с полицейски правомощия е 1466 лв. По новата формула най-ниската заплата в МВР ще е около 2000 лв., а висшистите в сектора ще работят за 20% над средната работна заплата за страната, което е между 2300 и 2400 лв., посочи пред Нова тв председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.
Той заяви, че на фона за очакванията за голям бюджетен дефицит, за които се съобщава последните дни, полицаите не получават категоричен отговор от управляващите дали обещаните заплати ще бъдат факт. "Никой не иска да говори с нас по този въпрос, значи има такава вероятност. Очакваме отговор защо се избягват срещите с нас и защо има подхвърляния в пространството и се говори за замразяване на заплатите", посочи той. "Очакваме мигрантска криза, има и политическа нестабилност у нас. Ако някой си мисли, че сигурността на страната може да се обезпечава от служители с 1400 лв. заплата, аз го уверявам, че дълбоко греши", каза още синдикалистът.
Кузманов бе помолен за коментар на думите на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, който заяви, че е недопустимо 7000 пенсионери да работят в МВР и да получават едновременно и заплата, и пенсия. Според него в МВР има абонирани служители, които имат право на пенсия, но не искат реформи, както и че МВР постепенно и сигурно се превръща в малко подразделение на НОИ.
Синдикалистът посочи, че не е запознат с точния им брой и категорично отрече възможността ако бъдат махнати пенсионерите, парите за пенсии да бъдат насочени за заплати. "Възможно е цифрата да е близка до тази, но едва ли е. МВР има недокомплект 4000 човека. Искате още 7000 ли недокомплект да има", попита той. По думите му получаването едновременно на заплата и пенсия е законно установено , значи и морално. "Как си представяте 7000 човека да се уволнят от МВР, и защо", попита още той.
23.10.2024, 12:45 часа
329 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha