Адвокати излязоха на протест срещу процедурата за избор на нов главен прокурор и номинацията на Сарафов

Адвокати излязоха на протест срещу процедурата за избор на нов главен прокурор и номинацията на Сарафов Адвокати от цялата страна излязоха в знак на протест срещу процедурата за избор на нов главен прокурор и номинацията на единствения кандидат Борислав Сарафов.
Те поискаха и нова процедура за шеф на Върховния административен съд. На обратната позиция са следователите, които твърдят, че процедурата за избора на Сарафов е законна, а всяка организация от юридическите среди има право да изразява мнение.
В деня на европейския адвокат от Съдебната палата в София адвокати напомниха, че ВСС е с изтекъл мандат и се обърнаха към самия Борислав Сарафов да се оттегли.
"Не може компрометираното доверие в органа, дори формално процедурата да е легитимна, да доведе до избор, който да вдъхне доверие в цялото общество. Изпълняващият функциите главен прокурор е временно на този пост, което позволява да заема тази позиция, затова нашият призив е това време да бъде съкратено. Призивът ни е и към Общото събрание на съдиите да изберат отново свои представители, така че максимално бързо да имаме нов Висш съдебен съвет, който да може да направи една наистина законосъобразна процедура", каза Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия.
От Пловдивската адвокатска колегия, които първи възразиха срещу номинацията на Сарафов, посочиха, че изборът е предизвестен.
"Ние знаем какво правеха и Цацаров и Гешев като главни прокурори. Сега ни се предлага същият човек, който да постави ново начало в прокуратурата", каза адв.Иван Демерджиев, бивш вътрешен министър.
26.10.2024, 13:35 часа
93 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha