„Хизбула“ засилва атаките срещу Израел след смъртта на Яхия Синуар

„Хизбула“ засилва атаките срещу Израел след смъртта на Яхия Синуар Проиранското въоръжено движение "Хизбула" обяви, че ще засили атаките си срещу Израел в Южен Ливан, ден след като Израел обяви, че силите му са убили Яхия Синуар, лидер на палестинската екстремистка групировка "Хамас", която е близък съюзник на "Хизбула", предаде ДПА.
Ливанското шиитско движение заяви в изявление, че обявява "преминаването към нова и ескалираща фаза в конфронтацията с израелския враг, което ще проличи в събитията и развоя на ситуацията през следващите дни". Групировката подчерта, че в последните дни е въвела на въоръжение нови оръжия. В изявлението на оперативния отдел на "Хизбула" се казва, че бойците на движението за първи път са използвали нов вид ракети с прецизно насочване и нови безпилотни летателни апарати, способни да пренасят експлозиви.
"Хизбула" направи това изявление броени часове след като израелският външен министър Израел Кац потвърди смъртта на Синуар в южната част на Газа. Говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) контраадмирал Даниел Хагари също потвърди смъртта на лидера на "Хамас".
Синуар бе първи в списъка на най-издирваните лица от Израел. 
До момента нито "Хамас", нито Иран, който подкрепя въоръжените групировки в Газа и Ливан, са коментирали случилото се.
Синуар е смятан за главния организатор на безпрецедентното нападение срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, при което бойци на "Хамас" и други групировки убиха 1200 души и взеха за заложници още 250. Според Израел "Хамас" все още държи в плен 101 души, въпреки че не е ясно колко от тях все още са живи, отбелязва ДПА.
18.10.2024, 15:36 часа
113 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha