Грешно лекарство спасило Сергей Скрипал от отравянето с "Новичок"?

Грешно лекарство спасило Сергей Скрипал от отравянето с "Новичок"? Бившият руски шпионин, отровен с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото фелдшер случайно му е дал грешно лекарство, съощава в. "Таймс".
Сергей Скрипал припадна през март 2018 г. в центъра на града, след като беше изложен на смъртоносния нервнопаралитичен агент при нападение, за което британското правителство обвини Кремъл.
Парамедиците сметнали, че той е взел свръхдоза наркотици и възнамерявали да приложат "Налоксон", който се използва за противодействие на опиатите. Един от медиците обаче взел грешния флакон и дал на Скрипал атропин - лекарство, което му помогнало да се пребори с ефектите от отравянето с "Новичок".
Тази седмица започна публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, която почина, след като беше изложена на нервнопаралитичното вещество четири месеца по-късно, вярвайки, че това е парфюм. Разследването проверява обстоятелствата около нейната смърт, отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, която също оцеля, както и дали инцидентите са могли да бъдат предотвратени.
Андрю О'Конър, съветник по разследването, заяви, че експерт по отравяне по-късно ще даде показания за това как атропинът, който се използва за лечение на някои нервнопаралитични агенти, както и отравяния с пестициди или гъби, е бил случайно приложен на Скрипал.
"Атропинът всъщност е бил приложен на Сергей Скрипал от един от присъстващите медицински служители случайно", посочи той. "Той е възнамерявал да му даде "Налоксон", но е взел грешния флакон и всъщност му е дал атропин".
Според експерта това очевидно е помогнало на Скрипал и може дори да е спасило живота му.
Експертът не е критичен, че персоналът на линейката не е диагностицирал отравяне с органофосфати, а вместо това е диагностицирал отравяне с опиати, тъй като отравянето с органофосфати е много рядко и има припокриване на симптомите.
44-годишната Стърджис, майка на три деца, припадна в Еймсбъри, на около 11 мили от Солсбъри, и така и не дойде в съзнание. Нейният партньор Чарли Роули намерил изхвърлен дозатор за "Новичок", маскиран като парфюм, и ѝ го подарил. В рамките на 15 минути, след като го напръскала върху китката си, Стърджис започнала да отделя пяна от устата и не можела да диша. Роули също се е разболял, но се е възстановил.
Спешните медици са изразили загриженост, че Стърджис и Роули имат подобни симптоми като тези на Скрипал и са се усъмнили, че "Новичок" е замесен. Пожарната служба също третира инцидента като че ли има подозрително вещество в помещенията.
18.10.2024, 15:09 часа
151 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha