Зрелище на новия път Е-79! Мащабно учение за реакция при тежка катастрофа се проведе във Видинско /снимки/

Зрелище на новия път Е-79! Мащабно учение за реакция при тежка катастрофа се проведе във Видинско /снимки/ Съвместно практическо занятие за реагиране при катастрофа на магистрала се проведе във Видинско. То беше организирано на новоизграден, но все още непуснат в експлоатация участък от скоростния път Видин – Ботевград, в близост до пътен възел „Макреш“. Пълномащабното учение е част от Годишната план-програма за безопасност на движението по пътищата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Видин. 
Целта на занятието е да се направи стиковка в действията, координацията, взаимодействието между различните институции от единната спасителна система в областта, които имат отношение и реагират при такъв вид произшествие с много автомобили, каза директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Стилиян Пешев. По думите му оценката за проведеното учение е отлична, а институциите са се справили много добре. 
  Според сценария на учението, от тел. 112 в дежурните части на РДПБЗН – Видин, ОДМВР – Видин и ЦСМП – Видин постъпва сигнал за тежко пътнотранспортното произшествие /верижна катастрофа/ с много пострадали. Причината за катастрофата е застигане и блъскане на 5 автомобила, поради неспазване на дистанция и висока скорост.
Пътният участък е затворен, трафикът - пренасочен по главен път Е-79.
Първи на мястото на инцидента пристига екип на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР – Видин. Екипът събира информация за пострадалите, след което извършва действия по установяване самоличността на пътуващите във всички катастрофирали автомобили. Служителите от сектор „Пътна полиция“ спират движението в района на катастрофата, така че да не се пречи на работата на пристигащите екипи и техника. 
Екип от Областен отдел „Автомобилна администрация“ също пристига на мястото и съвместно с пътните полицаи регулират движението на автомобилите в района на катастрофата.
Екипът от ЦСМП – Видин пристигнал на мястото на катастрофата извършва бърза оценка и установява, че в резултат на верижната катастрофа има шестима пострадали, като двама от тях са заклещени, за спасяването на които е необходимо намесата на органите за ПБЗН.
На място пристигат два екипа от РСПБЗН-Видин, екип от УПБЗН-Орешец и екип от РСПБЗН-Кула.
За сложността на ситуацията е уведомен директора на РДПБЗН – Видин, той пристига на мястото на инцидента и поема ръководството на силите и средствата.
Екипите извършат успешно необходимите аварийно-спасителни дейности и изваждат заклещените водачи от двата най-деформирани и смачкани при катастрофата автомобила.
Втори екип предприема действия по извеждането на по-леко пострадалите на мястото на катастрофата.
Спешните медици предприемат животоспасяващи действия на мястото на инцидента и по време на транспорта до МБАЛ-Видин на тежко пострадалите.
Екип от БЧК разгръща пункт за психо-социална подкрепа на пострадалите от катастрофата, които не се нуждаят от оказване на първа медицинска помощ.
От единия катастрофирал автомобил се наблюдава разлив на гориво и искрене на оголени кабели. Възниква пожар.  
Директорът на РДПБЗН – Видин разпорежда гасене на пожара, чрез построените гасителни линии.
Пристигналият екип от сектор СОД при РДПБЗН-Монтана се включа съвместно с екипите на ОПУ-Видин и СБА в разчистването на пътното платно от катастрофиралите автомобили.
Служители на ОПУ – Видин извършват почистване на пътното платно от остатъци от автомобилите претърпели ПТП и от разляти гориво-смазочни течности, както и оглед на техническото състояние на елементите и съоръженията на пътя в района на възникналата катастрофа.
   
16.10.2024, 16:53 часа
301 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha