РИК: Намалява броят на избирателите в област Враца

РИК: Намалява броят на избирателите в област Враца Намалява броят на избирателите в област Враца, обяви на пресконференция днес говорителят на Районната избирателна комисия Силия Иванова. По предварителни списъци, имащите право на глас на предстоящия вот за народни представители на 27 октомври са над 143 000. На предходните парламентарни избори те бяха над 150 000. 
До края на другата седмица всеки, който иска да упражни как става гласуването с машина, може да го направи във фоайето на областна администрация. Там има и поставени инструкции и ако някой се чувства несигурен в уменията си, може да се информира преди деня на изборите. 
Общо 6 са пробните машини в област Враца, като общините могат да направят заявки до РИК и да получат такава, за да покажат на избирателите как точно става гласуването. 
За всеки, който не успее да направи „тренировка“ преди изборите, остава възможността да гласува с хартиена бюлетина. 
Секционните избирателни комисии, в които може да се гласува и с машина, и на хартия, са 228. Това са всички секции, в които има над 300 гласоподаватели. Общият брой на основните секции е 292, 28 са подвижните СИК-ове, а дни преди вота ще бъдат определени и допълнителните секции – в лечебни заведения, в затвора, в старчески домове и др. 
Организацията преди изборите върви с пълна сила. Пристигнали са книжата, които вече се предават на общините по утвърден график. Очаква се пристигането на бюлетините за вота, които ще са 146 000. 
„С областна администрация работим изключително добре, условията за Районната избирателна комисия са по-добри от всякога“, каза още Силия Иванова. 
Приемно-предавателния пункт тази година отново ще бъде в театъра, за което тя благодари на областния управител Николай Николов и директора на храма на Мелпомена Владлен Александров. 
 
16.10.2024, 16:03 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha