Има 3 златни решения за вечните проблеми във връзката

Има 3 златни решения за вечните проблеми във връзката Тук ще научите какви стъпки можете да предприемете сами, за да разрешите проблемите, които неизбежно възникват във взаимоотношенията между двама партньори.
Не можем да живеем без взаимоотношения помежду си. Видът Homo Sapiens не би могъл да оцелее без способността да образува двойки и групи. Само чрез силни социални връзки сме успели да оцелеем при природни бедствия, да победим мощни хищници и да си създадем удобна среда за живот.

Какво да направите, ако се появят проблеми във връзката ви?
Връзките никога не са без проблеми. Те възникват, защото всеки човек е уникален. Невъзможно е да се намери идеален партньор, който да пасва като ключ към характеристиките на нашата психика и физика. Има три начина за справяне с проблема: избягване, търпение, решение. Иначе казано проблемите в отношенията не могат да бъдат избегнати.
Има два начина да избягате от проблемите: да излезете навън или да се затворите в себе си. Един от партньорите може или да се оттегли в себе си, като частично „изключи“ чувствителността към проявите на другия партньор, или да напусне връзката. Но в същото време възникналият проблем си остава неразрешен. Има вероятност да се появи отново в бъдеще.
Търпението се различава от оттеглянето по това, че партньорите усещат цялата болка, която, съзнателно или не, си причиняват един на друг. Такива връзки могат да продължат доста дълго време, ако освен болката има нещо по-ценно за единия или двамата партньори. Но рано или късно хората се уморяват да търпят и са изправени пред избор: или да избягат от проблема, или да потърсят решението му.

Третият начин за взаимодействие с проблем е да го разрешите
Решаването на проблем означава да се намери нещото зад него, някакъв ресурс, от който двойката се нуждае, за да живее щастливо заедно. Придържам се към гледната точка, че нашето несъзнавано ни говори на езика на проблемите. Така то насочва вниманието ни към неизследваните области на психиката, където са скрити непроявени качества на нашата личност, необходими за живота. Най-лесният начин за решаване на проблема е с помощта на психолог, но има някои стъпки, които можете и трябва да предприемете сами. Ето четири стъпки към решението:

1. Вижте проблема цялостно
Да приемем, че осъзнавате, че сте се натъкнали на проблем. Не искате да избягате от него, но и не сте готови да го понесете. Какво трябва да направите първо? Спрете и си починете. Не е необходимо да предприемате незабавни действия.
Първо, трябва да направите този проблем по-видим. За да направите това, можете да използвате следната техника. Представете си, че сте видеорегистратор, че можете да записвате само това, което се случва. Опишете на хартия или нарисувайте комикс за взаимодействията, които възникват между вас и вашия партньор. Пишете и рисувайте само това, което може да бъде заснето на видео. Пишете за вашата двойка, сякаш сте непознати. Например: „Не са се прегръщали нито веднъж през седмицата. Когато говорят, не се гледат в очите." и т.н. Фрази: „Той не я обича... тя му се подиграва...“ и подобни трябва да бъдат изключени от описанието. Видеорегистраторът не разбира чувствата, записва само видимото поведение. Записвайте подробно. Така че при четене да се образува ясна картина. Така ще имате дистанциран поглед върху случващото се между вас двамата.

2. Отделете повода от причината
Нека сега разгледаме това описание. Какви реакции на двамата партньори показват, че между тях има проблем? Каква е причината за тези реакции? Хората често бъркат повода и причината. Например, мъж разхвърля нещата си из апартамента, не ги поставя в килера и жена му се кара за това. Разпилените вещи не са причина, а повод за скандал. Зад това поведение и на двамата партньори има причина. В резултат на изучаване на описанието на вашето взаимодействие ще получите списък с причини за възникването на противоречията.

3. Изтеглете своя принос, ако е възможно
Сега можете да намерите своя принос към дискомфорта, който възниква между вас и вашия партньор. За да направите това, изберете онези ваши действия, които са причина за неприятна реакция от партньора ви. Някои от тези действия са доста лесни за промяна. Например, мъжът не предупреждава жената, че ще закъснява от работа. Или жената не позволява на мъжа да се възстанови след работен ден, а веднага го бомбардира с въпроси, молби и задачи.
Такива причини могат да бъдат елиминирани чрез промяна на моделите на поведение чрез волево решение. Мъжът се обучава да съобщава за промени в плановете си, а жената се научава да се въздържа, след като мъжът ѝ се прибере у дома.

4. Свържете се с психолог
Не всички причини за кавги и конфликти могат да бъдат премахнати с волевото решение на партньорите. Може да почувствате вътрешен протест, може да имате мисли от сорта: „Защо аз трябва да правя нещо? Защо не партньорът ми?“ Или страхове - „Да, сега ще се „наведа“ и тогава той ще ми се качи на главата!“
Това означава, че зад вашето поведение, което води до кавга, стои някаква ваша неудовлетворена нужда. Така че, за да я намерите, както и да намерите начин да я приложите „екологично“, трябва да се консултирате с психолог. 
09.10.2024, 10:00 часа
208 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha