Община Враца организира обществено обсъждане заради водачите на тротинетки

Община Враца организира обществено обсъждане заради водачите на тротинетки Възможност да се изземват и задържат индивидуални електрически и самобалансиращи превозни средства при установяване на нарушение от страна на водачите им, предвижда промяна в Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в община Враца, съобщиха от общинската администрация на сайта си. За целта е подготвена Наредба за изменение и допълнение на съществуващата наредба, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. Документите заедно с поканата за общественото обсъждане са публикувани на сайта на Община Враца. Обсъждането е насрочено за 10 октомври, от 17 ч., в Конферентната зала на Общинския съвет.
Сред мотивите на вносителя – кметът на Община Враца Калин Каменов, целта е повишаване на ефективността при извършване на контролната дейност, осъществявана от служителите на общинската администрация и органите на МВР.
„По-строгият контрол на движение на гореописаните превозни средства се налага, тъй като, за съжаление, напоследък на много места в страната, така и във Враца се случват много неприятни инциденти с участието на водачи на индивидуални електрически и самобалансиращи превозни средства, които карат с неразумно висока скорост в пешеходните зони между разхождащите се, сред които има възрастни и майки с малки деца, като видимо не се спазват правилата за движение“, се казва още в мотивите.
До провеждане на обсъждането предложения и становища по темата могат да бъдат направени на e-mail: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.
През август от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) информираха, че за първите седем месеца на годината петима души са загинали, а 192-ма са пострадали при 323 пътнотранспортни произшествия с участието на водачи на електрически тротинетки. В Закона за движение по пътищата е записано, че водачите на електрически тротинетки могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. В същото време е предвидено, че общинските съвети могат с наредба да определят участъци и с по-ниска скорост на движение. Електрически тротинетки могат да се карат само по изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на електрическа тротинетка е 14 години. На тази възраст децата имат право да карат само по велосипедна алея. За да може да използва и пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, водачът трябва да има навършени 16 години. Водачи на електрически тротинетки до 18 години трябва да се движат с предпазни каски. В тъмната част на денонощието те трябва да са със светлоотразителни жилетки. С електрическа тротинетка не могат да се превозват големи предмети и товари. Забранено е и да се ползва от двама души едновременно, припомниха от ГДНП.  
30.09.2024, 15:45 часа
1019 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha