Стягат първия по рода си Фестивал-надиграване в Чирен, вижте програмата

Стягат първия по рода си Фестивал-надиграване в Чирен, вижте програмата Стягат първия регионален Фестивал-надиграване под звездите на Чирен, на любителски танцови школи, танцови клубове и групи от регион Враца. Събитието „Тумба - лумба, иха - ха” ще се проведе в Чирен на 27 и 28 септември по проект на Фонд Култура – Община Враца.
"Тумба-лумба, иха-ха и лятото отмина. Дойде последната седмица на септември, но още дните са дълги, а пък нощите – кратки. 
Още пазим топлината на лятото и гиздосията на полето и пъстрите градини.
Що е гиздост все нашенска е, а гиздост на мегдан се показва, със звезди да се надиграва.
Без хоро и песен на мегдана не става защото за народа ни това е "храна за душата", „отдушница”, "живителна сила, която помага да се насладят душите ни.
Пък хорото извие ли се, с неговите вити и превити кръгове, красота от багри залива мегданите. И радост проблясва в очите на млади и стари, и надежди се събуждат – за здраве и плодородие, за благополучие и единение, и сила някаква се появява в която пулсира буйната и непокорна българска кръв.
Затова ви каним на едно хоротропско събитие тази есен и на две незабравими вечери и нощи.
Обличайте своите носии, и идвайте при нас в село Чирен. 
Да загърбим ежедневието, да погледнем към звездите, да се хванем за ръце, да забравим за скучната реалност и да оставим единствено българското да ни води.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ИМА:
Надиграване на мегдана, традиция, която винаги е изпълвала сърцата на млади и стари.
Музика за душата и разбира се до късна нощ ХОРОТЕКА.
Организаторите на това приказно събитие, НЧ „Пробуждане – 1906“ и Кметство на село Чирен, ви канят да се забавлявате, да създавате нови приятелства, ново хоро да научите, а после ... ТУМБА-ЛУМБА, ИХА-ХА ... и още един незабравим спомен от Чирен.

ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ
- Фестивалът е създаден през 2024 година по идея на Народно читалище „Пробуждане 1906” - Чирен , общ. Враца и се реализира традиционно от: Народно читалище „Пробуждане 1906” - Чирен с изключителната логистична и финансова подкрепа на Кметство село Чирен и под личния патронаж на Кмета на селото Силвия Христова.
- Фестивалът ще се организира ежегодно в два фестивални дни
- Събитието няма конкурсен характер, а участниците получават дипломи, плакети и подаръци от спонсорите на арт събитието.
- Фестивалното – надиграване „Тумба - лумба, иха - ха” е формат за  себеизразяване, себепознание и самоизява на изкушени от традиционното изкуство участници. 
- В рамките на различните фестивални дейности ще бъде дадено поле за изява както на млади, така и на утвърдени регионални и национални творци. 
- Участие ще вземат над 300 човека от над 20 танцови формации от регион Враца - любителски танцови школи, танцови клубове и групи съхраняващи нематериалното културно наследство на северозападна България 
- „Тумба - лумба, иха - ха” ще бъде различен като формат фестивал, фестивал–надиграване . 
- Първото пилотно издание на фестивалното надиграване ще е с регионален обхват, като целта ни е второто издание на надиграването да е национално.

ЦЕЛИ
- Да се създаде един уникален и по-различен като формат фестивал, който да се превърне в инкубатор на нови туристически визуални продукти за туристическия бизнес в региона и страната.
- Арт-форумът да впише в новия облик на съвремието ни и чрез иновативни елементи всички форми на нематериално културно наследство.
- Чрез артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, обичаи, песенен и танцов фолклор и традиции представяни от различни творчески формации от страната и структурата на двата фестивални дни да даде възможност за нов интересен поглед към древните и традиционни култури на Врачанския регион.
- Да се съхранят българските народни традиции и обичаи и всички форми на нематериално културно наследство;
- Да се поощряват творческите способности на личността; да се представят фолклорните и културни традиции, извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура към днешния ден.
- Да представя ново знание за местните културно-историческо богатства, а също така и значението на културните обекти, знание за местното културно развитие и общия съвременен цивилизационен процес.
- Арт-форумът да се впише в новия облик на съвремието ни и чрез иновативни елементии да бъде демонстрирано цялото богатство на местното културно наследство - в неговото единство. 
- Да размие различията между професионалисти, доброволци, аматьори и потребители - участващи в процесите на социализация на културно-историческите ценности. Да създаде една много широка основа за активиране на  културното потребление.
- Да създаде развлечение на жителите и гостите на село Чирен, да се привлекат туристи и чрез духа на българското древно изкуство, танц, музика, богатството на българските носии и кухня да се популяризират културните и природни забележителности на региона. В дейностите да бъдат привлечени жители на село Чирен, като организатори, участници и доброволци.

УЧАСТНИЦИ
Във Фестивала могат да участват:
- любителски танцови школи, танцови клубове и групи от регион Враца, съхраняващи нематериалното културно наследство на северозападна България.
- Фестивалът няма възрастови ограничения

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ
- Александър Александров – Алекс, той ще каже първи „НА ДОБЪР ЧАС, ТУМБА – ЛУМБА, ИХА – ХА!“. Алекс ще бъде водещ на двете фестивални вечери и ще зарадва всичките си почитатели със самостоятелен концерт във втората фестивална вечер. Като изпълнител, той експериментира изключително успешно в различни музикални стилове - обработен фолклор, авторски песни на фолклорна основа, хороводни песни и стари градски песни. 
Алекс е участник в много шоу-програми, концерти и фолклорни фестивали, автор и водещ е на радио и телевизионни предавания за фолклор, обединени в поредицата "Шарената черга". Удостоен е от Национална Музикална Асоциация и Арт Рок Център с наградата "Рицари на българската култура и шоу-бизнес" - отличие за съвременно звучене на автентичен фолклор.
Александър Александров – Алекс е гастролирал в повече от 30 държави на 4 континента - Канада, Испания, Италия, Русия, Австрия, Гърция, Индия, Румъния, Украйна и др.
Първото „ТУМБА – ЛУМБА, ИХА – ХА“ на първата фестивална сцена на първото фестивално надиграване под звездите на Чирен - Формация “Димитров”, първата и единствена в България мъжка танцова формация сред детските състави. Младите танцьори, които носят фолклора в сърцето си, не просто играят, а горят на сцената и по този начин успяват да предадат магията - танц на всички около себе си. Момчетата от Формация “Димитров” притежават собствен стил на танцуване и са сензация, набираща популярност. Създател, ръководител и хореограф на Формацията е Теодор Димитров, чийто неповторим талант е признат от ЮНЕСКО. Той има удоволствието да е официален член на Международния съвет по танци CID към ЮНЕСКО – Париж, Франция.

-  Първата фестивална вечер ще бъдем с невероятния гъдулар Любомир Гешковски и неговата група "Фолк реактор". Любо, Петя Илиева – вокал, Дияна Ицовска - тамбура и техните приятели ще се включат във Фестивалното фолклорно надиграане с хороводен пъзел – изпълнения на любими хора и народни песни от цяла България. Със своя доказан професионализъм, те със сигурност ще очароват публиката и ще бъдат висок старт за първото издание на „ТУМБА – ЛУМБА, ИХА – ХА“.

ПРОГРАМАТА

- Освен основните вечерни концерти и представяне на участниците:
–  Фестивална секция „ИХА – ХА, ПРЕДАЙ НАТАТЪК“ - Детски игри „ОТ ВРЕМЕТО НА БАБА“, детска кухня „ЗНАМ ОТ БАБА“ - кулинарна работилница
-  Базар на производители и занаяти „ЗЛАТНА ЕСЕН“.
- Изложба автентични престилки „ПРЕСТИЛЧЕНА ФЕЕРИЯ“ на РИМ – Враца..
- Изложба – базар с дегустация на „ПЕЧИВАТА НА ЧИРЕН ОТ ВРЕМЕ ОНО“.
- Изложба – базар на вина от местни производители с дегустация „ЧИРЕНСКО МЕЗЕ“.
- Нощни ХОРОТЕКИ –  в които участниците ще демонстрират танцови умения и автентични народни танци и още конкурси, игри, демонстрации от фестивална секция „ИХА – ХА, ПРЕДАЙ НАТАТЪК“
 
24.09.2024, 15:18 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha