Над 177 млн. лв. без ДДС са платени авансово за разширението на хранилището в Чирен

Над 177 млн. лв. без ДДС са платени авансово за разширението на хранилището в Чирен Над 177 млн. лв. без ДДС са платени като аванс по три договора, свързани с проекта за разширение на газовото хранилище "Чирен". 
Такъв е отговорът на министъра на енергетиката Владимир Малинов на парламентарен въпрос на Мартин Димитров (ПП-ДБ). 
"Какви авансови плащания да направени във връзка с разширяването на Чирена, на кои фирми да преведени средствата и на какво основание", пита депутатът.
Близо 89 млн. лв. без ДДС са платени авансово по договор от 20 януари 2023 г. между "Булгартрансгаз" (като възложител) и ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън" за доставка на необходимите материали и оборудване за изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта. 
ДЗЗД "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен" пък е получило 65 млн. лв. без ДДС аванс по договор от април 2023 г. за устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строежа на разширението.
По договор от май 2023 г. между "Булгартрансгаз" и ДЗЗД "Стройгазсистем" пък са платени 24,3 млн. лв. Предметът на този договор е "Инвестиционно проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обекта.
И трите аванса са обезпечени с гаранция, издадена в полза на "Булгартрансгаз" ЕАД, се казва в отговора на министъра.
Миналата седмица ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура проведе акция в "Булгартрансгаз" заради проекта "Чирен", по който се ползва и еврофинансиране.
Малинов, който, преди да стане служебен министър, беше начело на "Булгартрансгаз", обяви тогава, че е наредил всякакви дейности по проекта да бъдат спрени до приключване на разследването. Той посочи още, че не се притеснява от европрокуратурата. И намекна, че "някой" се опитва да попречи на проекта и на енергийната диверсификация на България. "Сами може да се досетите кой", отклони конкретния отговор министърът. 
От европейската прокуратура казаха тогава за "Сега", се извършва претърсвания в "Булгартрансгаз" и още четири дружества, разположени в три града в България. Това се случва в рамките на разследване на възможни измами при възлагането на обществени поръчки, свързани с финансиран от ЕС проект за разширяване на подземното газово хранилище.
Проектът е за 600 млн. лв. Като се очакваше да приключи през 2025 г. Той получава 78 млн. евро от Механизма за свързване на Европа.
25.08.2024, 14:11 часа
830 1
Коментари

миро

25.08.2024, 14:25 часа
Браво на великия крадец и курупционер Боико тквата от неговите схеми и кражби България никога няма да се оправи !!!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha