Над 3000 мъже у нас са диагностицирани за година с рак на простатата

Над 3000 мъже у нас са диагностицирани за година с рак на простатата През 2022 г. в България са регистрирани над 3000 нови случая на рак на простатата, а смъртните случаи са около 1300, каза онкологът д-р Росица Кръстева.
Смъртността от рак на простатата е втората причина за смърт от онкологично заболяване сред мъжете след рака на белите дробове, добави д-р Кръстева. Съвременната медицина разполага с големи възможности да открива много заболявания в ранен стадий, допълни лекарят. По думите й чрез съвременното лечение животът на пациентите, засегнати от рак на простатата, вече може да се удължи с до 10 години. Искаме ракът на простатата да бъде открит в ранен стадий, когато все още е възможно пациентът да бъде излекуван, каза още тя и апелира мъжете да правят редовни профилактични прегледи и допълнителни изследвания.
Ракът на простатата се среща по-често след 50-годишна възраст, допълни лекарят. Може да се открие и в по-ранна възраст, като от изключителна важност е наследствеността сред пациентите, тъй като вероятността да се появи в следващо поколение е голяма, добави тя. Ракът на простатата е заболяване, при което симптомите се проявяват късно и затова целта е ранната диагностика, каза още д-р Кръстева. Честото уриниране, включително и през нощта, болка, ограничение в движението са симптоми, на които мъжете задължително трябва да обърнат внимание, каза още тя. По думите й профилактичните прегледи са изключително важни, като на първо място мъжете трябва да се консултират с уролог, тъй като само изследването на простатно-специфичния антиген (PSE) не е достатъчно и не винаги нивото му е високо, когато има раково заболяване. Високото му ниво може да се дължи на възпаление или друг вид заболяване на простатата.
Афро-американците са много по-засегнати от рак на простатата в сравнение с представителите на бялата раса, каза още д-р Кръстева. По думите й най-слабо разпространен е ракът на простатата сред испанците.  
21.09.2024, 15:27 часа
148 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha