Учени изследват отпадните води, за да отчетат заболяваемостта у нас

Учени изследват отпадните води, за да отчетат заболяваемостта у нас COVID-19 се разпространява в София, Варна и Бургас. Това показват резултатите от мониторинга на отпадните води на България. 
"В станциите за пречистване на отпадните води взимаме проби. Търсим човешки патогени", обясни д-р Сергей Иванов, ръководител на научния екип от СУ и добави: "Взимаме проби, караме ги в лабораториите и броим какви вируси сме открили и в какви количества. Това е индикатор за заболяванията на популацията, т.е на населението в съответния град".
"Възможно е хората да не ходят на лекар, лекарите да не тестват кръвните проби, но всички хора отделят. Това е най-точният и коректен метод – не може да се скрие нищо", смята Иванов.
По думите му хората боледуват на първо място от COVID-19. "През юли започна една нова вълна – в Бургас има най-много заболели. Заболяваемостта от грип е много ниска, но когато хората се върнат в София и учениците започнат занятия, ще се повиши", заяви специалистът.
21.09.2024, 12:52 часа
110 1
Коментари

не бойте се

21.09.2024, 20:55 часа
още малко - и ще се свършим . ще дойдат ЕС чернилки , жълтурки и всякаква измет по старите земи български и всичко бързо ще се забрави . НАЛИ ТОВА ИСКАТЕ - ДЕМОКРАТИ ИЗРОДЯСАЛИ ? ГЕЙОВЕ И ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha