10 месеца в плен: Ето кои са българските моряци на отвлечения от хутите кораб „Галакси лийдър“

10 месеца в плен: Ето кои са българските моряци на отвлечения от хутите кораб „Галакси лийдър“ Днес стават точно 10 месеца, откакто корабът "Галакси Лийдър" е в плен на хутите в Йемен. На борда на отвлечения плавателен съд има екипаж от 25 души, двама от които са българи. Това са капитанът на кораба Любомир Чанев и помощник капитанът - Данаил Веселинов.
Късно снощи евродепутатът Елена Йончева обяви, че е в Сана - столицата на Йемен, където е предала писмо от името на роднините на българските моряци от "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си.
Кои са двамата българи, които от близо година са пленници на хутите
Кап. Любомир Чанев живее във Варна, баща на две деца. В края на юли той се появи в пропаганден клип на бунтовниците хути от борда на плавателния съд.
Данаил Веселинов и съпругата му имат дъщеричка. Младият мъж е родом от Горна Оряховица. Кариерата му започва от военноморската база „Бургас-Атия“, след което се ориентира към частните кораби. По вода е вече почти 15 години.
В кратките телефонни разговори, които хутите разрешават периодично на двамата моряци, те споделят на близките си, че за тях се полагат грижи. Имат храна, няколко пъти са посещавани и от лекари. Но нямат право да излизат.
Бунтовниците хуси от Йемен щурмуваха товарния кораб в Червено море на 19 ноември 2023 г., Похитителите показаха няколко дни по-късно видео, което беше разпространено от подкрепяната от Иран групировка. На кадрите се вижда как над плавателния съд лети хеликоптер, от който скачат тежко въоръжени йеменски бунтовници, които превземат плавателния съд.
На кадрите се вижда как хусите размахват оръжия срещу екипажа на кораба и им нареждат да легнат на земята. Отвлеченият „Галакси лийдър“ се намира в пристанищната зона на Йемен Ходейда, според собственика му Galaxy Maritime, който е регистриран на остров Ман.
В началото на годината посланикът на международно признатата йеменска власт в София Н. Пр. Ахмех Шамар съобщи, че моряците не са на кораба и са държани на суша, без да се ангажира с информация къде точно се намират те.
 
19.09.2024, 15:18 часа
246 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha