Арестуваха израелски гражданин за опит за убийство на Нетаняху

Арестуваха израелски гражданин за опит за убийство на Нетаняху Израелската полиция арестува израелски гражданин, вербуван от иранското разузнаване да планира убийства на висши израелски служители, включително на министър-председателя Бенямин Нетаняху, се казва в съвместно изявление на полицията и Шин Бет.
„Израелски гражданин е бил вербуван от иранското разузнаване, за да подготви убийства на израелски личности. Той е бил вкаран два пъти в Иран и е получил заплащане за изпълнението на мисиите“, се казва в изявлението, предаде АФП.
В него се посочва, че сред мишените са били Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и началникът на Шин Бет Ронен Бар, както и други високопоставени служители.
Израелският гражданин, „бизнесмен, който е живял в Турция за продължителен период от време“, е поддържал връзки с турски и ирански лица, заяви полицията.
Израелските медии съобщиха, че арестуваният е евреин от град Ашкелон.
Полицията съобщи, че докато е бил в Иран, той е бил помолен да изпълнява мисии по сигурността в Израел, включително да прехвърля „пари или оръжие“ и да заплашва други израелци, вербувани от Иран, преди по-късно да бъде помолен да планира убийства.
„Това е много сериозен случай, който илюстрира огромните усилия на агентите на иранското разузнаване да вербуват израелски граждани за насърчаване на терористични дейности в Израел“, е цитиран да казва високопоставен служител на Шин Бет.
19.09.2024, 15:00 часа
154 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha