320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ „Христо Ботев“ /снимки/

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ „Христо Ботев“ /снимки/ С тържествено издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме, празнична музикално-литературна програма, изнесена от възпитаници на учебното заведение и водосвет за здраве официално беше открита новата учебна година в най-голямото основно училище в община Мездра - градското ОУ „Христо Ботев“. 
Приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха директорът на училището Иван Иванчев, кметът на общината Иван Аспарухов и председателят на Училищното настоятелство инж. д-р Васил Христов, а от името на родителите - Цветелина Дойнова-Петкова, майка на първокласничката Дара Петкова. 
По случай началото на новата учебна година кметът на общината връчи на директора на ОУ „Христо Ботев“ стилен плакет - художествена репродукция на папирусен свитък, върху който са изсечени буквите на старобългарските азбуки глаго̀лица и кирилица, както и Послание от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. 
„С отеческа любов и архипастирско благословение се обръщаме към всички вас в първия учебен ден, се казва в посланието. На днешния празничен ден ви благопожелаваме новата учебна година да бъде за всички вас плодотворна, благодатна и спасителна! Винаги да помним, че Източник на всяко истинско знание и мъдрост е нашият Господ Иисус Христос. 
На български език думата „образование”  е натоварена с особено значение. Неслучайно тя произлиза от „образ” - за нас образованието не е просто усвояване на информация и знания, а е преоткриване, очистване и проясняване на замъгления от греха Божи образ у човека. В православното богословие образованието има преди всичко духовен смисъл. То е пътят на човека към Бога, по който път умът и сърцето вървят заедно, ръка за ръка, в неразривно единство. 
В своята история православният ни народ е засвидетелствал любовта и отдадеността си към книжовността и образованието, в които той е намирал здрава основа за своето преуспяване и благоденствие. Надяваме се, че това ще продължи и занапред, тъй като всички ние днес градим нашето общо бъдеще: „Каквото посее човек, това и ще пожъне“ (Гал. 6:7). 
(…) Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество да не ни обезсърчават, да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на полезното знание! Господ допуска изпитанията, за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях. 
Със силата на Честния и Животворящ кръст Господ Иисус Христос да дарува на всички учители, ученици и родители сили и здраве през новата учебна година! 
Честита и благословена Нова учебна година!“ 
Водосвет за здраве и успешна учебна година отслужи протойерей Дилян Иванов. 
По традиция първият школски звънец призова в класните стаи най-напред първокласниците, водени от техните класни ръководители Клавдия Добрева и Петя Кировска.
През учебната 2024/2025 г. в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки. 
16.09.2024, 14:15 часа
433 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha