Нивото на Дунав край Ново село се повиши за ден с над метър

Нивото на Дунав край Ново село се повиши за ден с над метър Нивото на Дунав край Ново село, на речен километър 833, който е и първият български участък на реката, се повиши за последните 24 часа със 116 см. Водният стълб достигна 206 см, което означава че водното количество, което преминава в този участък е 4199 куб. м в секунда, сочат данните на Агенцията за поддържане плавателния път на Дунав.
Причината за рязкото покачване на нивото е контролираното пускане на по повече вода от хидротехническия шлюз „Железни врати“ уточняват от инспекцията по коробоплаване. В шлюзовете, които се намират на Дунав в сръбския и румънски участък на реката, нивото се контролира, за да се преминават корабите безпрепятствено. При по-висока вода, която идва от Европа, в резултат на падналите валежи и преминалия циклон „Борис“, специалистите от хидротехническото съоръжение правят контролирано изпускане на вода.
Независимо от повишението от малко над метър в българския участък на Дунав, няма никаква опасност от високи води и заливания на терени.
Днес при км 796 на „Дунав мост 2“ водният отчетен стоеж е 234 см, докато при моста край Русе на воден км 488 нивото на реката е минус 2 см, под условната кота нула и повишението за 24 часа е едва 8 см, а преминаващото количество вода е два пъти по-малко от това при Ново село и е 2458 куб. м в секунда.
Специалисти твърдят, че към този момент няма никаква опасност от рязкото покачване на нивото на реката в първия български участък.
При ниво на река Дунав от 750 см в област Видин се обявява и въвежда в действие първи етап „Повишено внимание“ от Плана за провеждане при високите води на река Дунав. Това са последно се е случило през юни 2019 г. При въвеждане на този първи етап - Управителят на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Видин организира всички мероприятия по наблюдението на защитните съоръжения по река Дунав, включващи ежедневно наблюдение на състоянието на дигите и корекциите на вливащите се в река Дунав реки, въвеждането на денонощно дежурство в помпените станции и отводняването от подпочвени води при необходимост.
Директорът на РД ПБЗН - Видин организира измерването на нивото на Дунав при рейката на Видин три пъти в светлата част на денонощието – в 8, в 12 и в 18 часа. Кметовете на общините по поречието на Дунав – Видин, Брегово, Ново село и Димово организират изпълнението на превантивните мероприятия, заложени в съответните общински планове за защита в част „Наводнения“.
Но към момента, уточняват хидроспециалисти, няма никаква опасност от повишаване нивото на реката, което е много ниско, а на места дори корабоплаването и затруднено след Оряхово.
По рано днес служебният премиер Димитър Главчев коментира водното бедствие в Европа и заяви, че е проведен дебат за превантивни действия.
"Европейският циклон за наше щастие отминава България, но не можем да разчитаме само на късмета и благоразположението на природата. Свързахме се с областните управители по течението на Дунав в България, тъй като в Будапеща се е вдигнало нивото доста вчера. Очевидно и тук ще се повиши, дано да е с малко", добави още служебният премиер.
И днес на видинското пристанище акостираха два чужди круизни туристически кораби. От началото на туристическия сезон през март във Видин са акостирали над 240 круизни кораби.
18.09.2024, 16:03 часа
523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha