Откриват изложба за Съединението в Монтана

Откриват изложба за Съединението в Монтана Временна изложба под надслов "По начин най-благороден...", посветена на Съединението ще бъде открита днес в художествената галерия в Монтана. С помощта на тематични изображения и кратки пояснителни надписи, върху 20 табла, дошлите да разгледат изложбата ще имат възможност да си припомнят кога и в какви териториални граници е учредена автономната област в България на юг от Стара планина, по какъв начин и от кого се осъществява административното ѝ управление. 
"Днес прогласено Съединението по начин най-благороден". Така започва телеграмата, подписана от Захари Стоянов до тогавашния министър-председател на княжество България Петко Каравелов. Това е и надсловът, под който от Регионален исторически музей - Пловдив, изготвят поредната тематична изложба, посветена на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Изложбата е двуезична и нейната поява става възможна благодарение на финансиране от Национален фонд "Култура". 
Временната изложба "По начин най-благороден...", посветена на 6 септември - Съединението, се открива днес, от 16.30 часа, в художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана.
02.09.2024, 12:27 часа
369 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha