Секира за родителите: Вдигат цената на храната за децата във Враца

Секира за родителите: Вдигат цената на храната за децата във Враца Готвят вдигане на цените на храната за най-малките жители на Враца. Това става ясно от докладна, внесена в общинския съвет от зам.-кмета Цветан Стойчков. Той предлага актуализиране на цените на детската кухня и на ученическия порцион храна. 
В момента във Враца държавната детска кухня е на цена 2.20 лв. В тази сума влиза тристепенно меню – супа, основно и десерт, както и еднократните купички, в които се дава храната. Предлага се цената да се актуализира и да стане 3.50 лв. 
Мотивите са, че за последните години минималната заплата е скочила драстично, като само през 2024-та увеличението е с 20%. Друг основен елемент в ценообразуването е електроенергията, като след минаването на свободен пазар 1 kW от 0.35 лв. вече струва 0.75 лв. Цената на водата също се е повишила – от 3.93 на 4.77 лв. за кубик от началото на 2024 г. Като се добави и цената на купичките, която е 0.33 лв., таксата от 2.20 лв. не покрива стойността на вложените продукти и допълнителните разходи.
Предлага се и промяна в наредбата за ученическото хранене. Обядът на учениците в момента струва 3.80 лв. Оказва се обаче, че себестойността му е доста по-висока – 4.98 лв. 
Дейността има „сезонен характер“ – осъществява се само по време на действителен учебен процес, но и през останалото време разходи съществуват – работни заплати на служителите, осигуровки и др. 
Предложението включва освен увеличаване на цената, диференциране на менютата според възрастта на децата.
„Възрастовите особености на децата не предполагат еднакъв порцион храна менюта. От една страна, това ще доведе до по-малко изхвърляне на храна и оптимизиране на цената на едно хранене при учениците от начален етап, които са по-големият процент ползващи ученическо столово хранене“, се казва в докладната. 
Така, ако предложението се приеме, цените ще започват от 4.80 лв. за двустепенно хранене – супа и основно или основно и десерт, и 5.80 за тристепенно меню. 
 
20.08.2024, 08:40 часа
3985 2
Коментари

Соня

21.08.2024, 01:42 часа
Защо е нужна всичката тази пластмаса за храната? Съдомиялната машина е изобретена 1850-та. Дори на снимката се вижда как се е разтопила от горещата храна.

111

20.08.2024, 16:25 часа
браво на кмета
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha