139 ловци са проверени в началото на ловния сезон в област Монтана

139 ловци са проверени в началото на ловния сезон в област Монтана Специализирани полицейски операции „Ловен излет“ са проведени на териториите на Районните управления във Вършец, Берковица, Лом и Монтана във връзка с откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. При проверките на 139 ловци е проконтролиран режимът на носене и употреба на дългоцевни оръжия и боеприпаси за тях. Не са констатирани нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча и на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
Във връзка с откриването на ловен сезон 2024/2025 г. служители на охранителна полиция са провели среща с представителите на Регионална дирекция по горите – Берковица и Държавните горски стопанства на територията на областта, на които са обсъдени мероприятия за осъществяване на съвместен контрол. Като част от набелязаните мерки е предвидено полицейски служители да присъстват на инструктажите на ловните дружини, които се правят непосредствено преди ловните излети. На председателите на ловно-рибарски дружини са връчени полицейски разпореждания за спазване на мерките за безопасно боравене с огнестрелно оръжие по време на ловните излети.

Препоръки за безопасно боравене с огнестрелно оръжие:
– При дейности с ловно оръжие и боеприпаси задължително да се спазват указанията на ръководителя на лова. В никакъв случай не бива да се осъществява стрелба по шум или по неясно видима цел. При заемане на стрелкова позиция е необходимо ловецът да отива с празно оръжие.
– Притежателите на ловно оръжие и боеприпаси трябва да вземат мерки за осигуряването им по начин, изключващ всяка непосредствена възможност до тях да се доберат деца, непълнолетни, неправоспособни и злонамерени лица.
– Стрелбата по цели, намиращи се непосредствено над вода, лед или каменисти терени, трябва да се става само когато в близост няма хора или домашни животни. В такава ситуация опасността от рикошети е много голяма.
– По време на придвижване до ловните полета, оръжието трябва да се носи с цеви, насочени нагоре или надолу — никога хоризонтално. В населени места или извън тях, независимо дали ловецът се придвижва пеш или с автомобил, оръжието да се носи в калъф, то да е проверено и без патрон в цевта.
– Преминаването през заледени, заснежени и кални терени или през препятствия като прелези, ровове, канавки, огради и др. трябва да става с изпразнено оръжие, като не се допуска ползването му за подпомагане на движението чрез подпиране или по друг начин.
– По време на почивка на терена, оръжието да се оставя отворено. Недопустимо е заредена пушката да бъде подпряна на стена, дърво, превозни средства и др.
– По време на лов всички ловци трябва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.
– Сглобяването и зареждането на ловното оръжие да става на разстояние не по-малко от 200 метра от населено място.
– Да не се употребяват боеприпаси с изтекъл срок на годност. Да не се използва оръжието, когато има съмнения за неизправност на механизмите.
– Не е допустимо стрелба в населени места и над главите на хората.
– Да не се доубива дивечът чрез удар с приклада или цевите на оръжието.
– Използването на оръжието да се осъществява само когато е придружено със съответното разрешение за носене и употреба, издадено от МВР.
– Не е позволено преотстъпването на оръжието на други лица и ползването му не по предназначение и извън ловния сезон.
– Не се допуска употребата на алкохол или други упойващи вещества преди и по време на лов.
19.08.2024, 10:45 часа
524 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha