Областният управител на Враца се зае с казуса "Леденика", връща пещерата и парка на общината

Областният управител на Враца се зае с казуса "Леденика", връща пещерата и парка на общината Новият областен управител на Враца Николай Николов се зае със сложния казус относно стопанисването на пещерата "Леденика" и развлекателния парк до нея. 
Днес по негова инициатива е проведена важна среща за вземане на окончателно решение за управлението на поземлените имоти – публична държавна собственост. На нея присъстваха представители от Община Враца, общинския съвет и народните представители Красен Кръстев и Мартин Харизанов.
"След като проведохме дълга и конструктивна дискусия, достигнахме до решение, което може да сложи край на тригодишната сага със стопанисването на красивия туристически обект, с който врачани се гордеят. 
Моя цел е като областен управител да успея да реша този проблем, който бе предизвикан през 2021 г. по времето на колегата Стефан Красимиров, а след него двама други областни управители не успяха да решат. 
С изненада открих в административната преписка две алтернативни предложения за стопанин на пещерата - Община Враца и две регионални структури към Министерство на земеделието. 
Именно това нелогично поведение, лишено от практическо приложение, е довело до забавянето. 
Смятам, че областният управител трябва да работи за и да защитава интереса на хората от област Враца. 
По казуса със стопанисването на пещерата „Леденика“, която е дарена на врачани от общинския съветник и виден общественик Христанчо Матов, съм убеден, че е редно Община Враца, като изразител на волята на хората в този град, да стопанисва пещерата. Това трябва да се случи в тясно сътрудничество с всички културни институции, както и предприятието “Спорт и туризъм”, които да участват в развитието на обекта като туристическа атракция.
В заключение, за да бъде защитен интересът на врачани, единственото ефективно и разумно решение е Общината да стопанисва пещера „Леденика“, написа областният управител.
Припомняме, че казусът е отпреди няколко години, когато изтече 10-годишният срок за предоставяне за ползването на пещерата и парка от държавата. Тогавашният областен управител Стефан Красимиров предложил на концесия стопанисването на природната забележителност, обектите и атракционите около нея на други държавни структури, но не и на местната администрация.
Въпреки скандалът, който се разгоря тогава, в продължение на две години решение не бе намерено. 
22.07.2024, 16:55 часа
7965 1
Коментари

кметаслънце

22.07.2024, 18:09 часа
да мое и от тама да украдне неко лев че май ша му е тва. чекайте неко благоевградска пещерна фирма
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha